Autor: Violetta Riidas • 12. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kooliõpilase uurimistöö: paljud lapsed eiravad teadlikult hambaarsti nõuandeid

Foto: Caro / Rupert Oberhaeuser /Scanpix
Saaremaa ühisgümnaasiumi 12. klassi õpilane Hanna Keidong uuris sama kooli viienda kuni ühekanda klassi õpilasi seas läbi viidud küsitluse abil, kuivõrd teadlikud on kooliõpilased hammaste tervisest ja mida saaks teha, et neil oleks suus säravvalge ja terve naeratus.

Uuringust selgus, et noored on hammaste tervist puudutavatest põhitõdedest teadlikud, kuid ignoreerivad neid sageli, tarbides näiteks liiga palju maiustusi, mis põhjustab lisaks hambaaukudele ka hambumusprobleeme, kirjutab Hanna Kedong ajalehes Saarte Hääl.75 protsenti õpilastest käib kindla hambaarsti juures ja hambaarsti külastatakse enamasti mitu korda aastas, kuid koolinoored ei ole sageli hoolsad ravivahendeid kasutama (nt ei kanta klambreid) või ei ole nende hambad muutustele vastuvõtlikud (vajuvad sõltumata ravist tagasi). Samuti selgus, et hambaniidi kasutamine ei ole õpilaste seas populaarne ja et üheksanda klassi õpilastele on hammaste välimus olulisem kui viienda klassi õpilastele.Töö autori arvates aitaks hammastega seotud teadlikkust õpilaste seas suurendada see, kui kooli meditsiiniõde peaks aeg-ajalt näiteks klassijuhatajatundides klassidele loenguid, kus tutvustataks lastele enamlevinud hambaprobleeme ja võimalusi nende ennetamiseks.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708