Eesti meditsiiniteenuste eksport kasvab

Inge Suder, MTÜ Eesti Meditsiiniekspordi Klaster| juhatuse liige.
Inge Suder, MTÜ Eesti Meditsiiniekspordi Klaster| juhatuse liige.

Meditsiiniteenuste ekspordile ja arendamisele keskendunud klastri Medicine Estonia hinnangul kasvab Eesti meditsiiniteenuste eksport käesoleval aastal ca 5-10%.

Aastal 2015 oli meditsiiniteenuste ekspordi maht vaatamata Venemaa turu vähenemisele ligi 10 miljonit eurot.

Käesoleva aasta esimesel poolel on meditsiiniteenuste eksport võrreldes eelmise aastaga ca 5-10% kasvanud. Ligikaudu 10% on kasvanud Soome patsientidele osutatud teenuste maht, samuti on kasvanud teiste naaberriikide nagu Läti, Leedu ja Rootsi patsientidele osutatud raviteenused. 

Venemaa patsientide ravi Eestis on eelmise aasta paigalseisust üle saanud ja pigem võib aasta teises pooles näha väikest kasvu. 

Peamiselt huvitab välispatsiente diagnostika ja kirurgiaga seotud teenused, kasvab samuti onkoloogiavaldkond. Soome patsiendid huvituvad ka Eesti hamba- ja nahakliinikute teenustest.

Kuna Venemaa lähituleviku arengud on üsna ebaselged, tasub oma riske ida suunal hajutada. See on põhjus, miks meie klastri liikmed on viimasel aastal aktiivselt vaadanud just Kasahstani ja Ukraina suunal.

Eriti Kasahstani osas võib õigustatult tekkida küsimus, et kas nii kaugele turule tasub meditsiiniteenusega üldse proovima minna. On ju Tallinn riigi peamisest ärikeskusest Almatõst ligi 4000 km kaugusel.

Meie kogemus näitab, et nutikas tegutsemine võib tuua üsna kiiresti reaalseid tulemusi. Mis on oluline erinevate teenuste pakkujatel silmas pidada – kasahhid on valmis kvaliteetse teenuse eest väga korralikult maksma ja maksujõulisi kliente on seal omajagu.

Kvaliteetne teenus tähendab Kasahstani ja Ukraina klientide jaoks kindlasti ka personaalset lähenemist ja isiklikku suhtlust, muidu pole mõtet nendega äri tegema hakata. Ka meditsiiniteenuste osas huvitavad neid just keerukamad ja tippkvaliteediga protseduurid, näiteks vähiraviga seotud valdkondades.

Eesti meditsiinisektori teenustel tervikuna on tugev ekspordipotentsiaal. 2014. aastal kasvas meditsiiniteenuste eksport ligi 20% ja eelmisel aastal suutsime vaatamata Venemaa turu nõrkusele seda taset hoida ning isegi natuke kasvatada.

See tähendab, et meid on välisturgudel märgatud ja Eesti meditsiiniteenused on konkurentsivõimelised.

 

 

Lisa kommentaar

  • Inge Suder,
    MTÜ Eesti Meditsiiniekspordi Klaster| juhatuse liige

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.