TÜ teadlased teevad aktiivset koostööd Vietnamiga

Kuigi Vietnam kuulub endiselt madalal sissetulekuga riikide hulka, on viimaste aastate tugev majanduslik areng toonud kaasa inimeste elukvaliteedi paranemise ning eluea pikenemise. Sellest tulenevalt on muutmas elanikkonna haigestumise pilt.

Iseloomulikuks on mittenakkuslike haiguste levimuse ja haigestumuse suurenemine. Näiteks on oluliselt suurenenud haigestumus vähki, südame-veresoonkonna haigustesse ja diabeeti. Vaatamata Vietnami majanduslikule edule ei suuda praegune tervishoiusüsteem tagada piisavat võimekust vastamaks nendele väljakutsetele. Kõige suurem probleem on arstide vähene hulk, mis on tingitud rahvusvahelisel tasemel koolitavate arst-õppejõudude vähesusest, kajastab Tartu ülikooli ajakirja Universitas Tartuensise Aasia-teemaline eriväljaanne.

Tartu ülikooli meditsiinivaldkonna teadlaste ja õppejõudude vahelise koostöö sisu on parandada Vietnami ülikoolides arstiteaduskonna õppejõudude oskusi ja teadmisi. Seda tehakse doktoriõppe ja õppejõudude täienduskoolituste kaudu. Koostöö algas 2010. aastal olukorra ja koolitusvajaduse kaardistamisega.

Töövarjud Tartu ülikoolis

Esimeste külastustega selgus täpsem Vietnami-poolne vajadus ja ka tegelikud võimalused, mida saab piiratud vahenditega korda saata. Pärast esimesi kursuseid ja täienduskoolitusi, selgus täpsem huvi ja võimalused doktorantide vastuvõtuks. 2013. aastaks oli selge, et vajame tõhusamat koostööd doktorantide koolitamisel ning teadusprojektide elluviimisel. Doktoriõppe parandamine (Euroopa standardite rakendamine, uurimistöö kvaliteedi parandamine) on parim võimalus tagamaks pikaajalist ja jätkusuutlikku kõrghariduse kvaliteeti. Seetõttu oleme peamiselt keskendunud ühistele teadusprojektidele ja doktorantidele.

Koostöö tulemusena on praegu Tartu ülikooli doktorantuuris viis üliõpilast Vietnamist, Hue ja Da Nangi ülikoolidest. Peale doktorantide oleme suutnud luua ulatusliku suhtlusvõrgustiku, mis katab suure osa meditsiinivaldkonna tegevustest.

Loe täismahus siit.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.