Autorid: Meditsiiniuudised , Meditsiiniuudised, mu.ee • 14. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vananenud tarkvara takistab uute ravimite leidmist

DNA.
Suurem osa möödunud aastal ilmunud inimeste geenifunktsioonide ja radade analüüsile keskenduvate teadustööde autoreid kasutas andmete analüüsil vananenud tarkvaralahendusi. Uuendamata andmetel põhinevad tööriistad muudavad aga raskemaks uute arstimite leidmist ja moonutavad teaduskirjandust laiemalt.

''Alates 2010. aastast on toimunud näiteks ravimisihtmärkide arendamise vallas väga agar arendustöö. Vähi puhul tähendab see, et ravimid töötavad ainult vähirakkudes, milles on teatud tüüpi mutatsioon. Uuemate tööriistadega osutas raja analüüs mitmetele paljutõotavatele ravimitele, mida saaks kasutada agressiivse ajuvähi glioblastoomi raviks. Neid pole veel heaks kiidetud, kuid neid testitakse kliinilistes katsetes. Viie aasta taguste andmete kasutamisel me neid aga ei leidnud,'' tõi Ontario vähiuuringute instituudi juhtivteadlane Jüri Reimand näite.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708