Nõmm: Noored on juba valmis kodumaale jääma...

Kliinikumi arst Kuido Nõmm.
Kliinikumi arst Kuido Nõmm.

Haigekassa miinus on sel aastal muljetavaldavalt suur ja rahandusminister näib paindumatu. Küsisime kommuuni "Tervis on kallis" loonud erakorralise meditsiini arstilt Kuido Nõmmelt, kas praegu võiks kollektiivlepingu läbirääkimistel palganõude osas järeleandmisi teha või tuleks siiski senistele seisukohtadele jääda? Milline peaks olema arstide palgatõus aastas, et nad välismaale ei läheks?

Kuido Nõmm: "Ma ei kuulu Arstide Liidu juhatusse ja ei osale läbirääkimistel. Seega ei esinda siin vastuses mitte Arstide Liitu, vaid ainult iseennast.

Kõik peaks olema läbi räägitav, kui teine pool soostub läbi rääkima. Praeguseni, nagu ma aru saan, ei ole teiselt ehk tööandjate poolelt, mingit pakkumist tehtud.  Ossinovski jutt, et pakuti 5% palgatõusu, tundub olevat umbluu, hambasse puhumine (EAL ütleb täpsemalt). Haigekassa lepingute rahaline maht on plaanis tõsta 2017. aastal  2016. aastaga võrreldes  5% töötasu, aga see aasta on juba räiges miinuses ja kärbitakse, nii mis hirmus. Seega – ma ei usu, et sellest 5%st midagi palgatõusuks jääb…

Selle aasta residentuuri astumine oli rekordiliselt hea – mitu aastat stabiilset palgatõusu ja stabiilne sissetulek kodumaal on efekti kandmas. Noored arstid on valmis juba kodumaale jääma ja on inimesi, kes ka tagasi pöörduvad. Kahju oleks see nüüd tuulde lasta, hakata kärpima ja koondama – ja olla seal, kus olime 2012 või enne seda. Maailm on jätkuvalt lahti ja Euroopa Liidus jätkuvalt kümneid tuhandeid täitmata arstide ametikohti.

Ja ärme räägime siin ainult arstidest – jätkuvalt ei ulatu õdede ja põetajate NORMTUNDIDEGA tehtud töö eest tasu eesmärgini – õdedel 1,0 Eesti keskmise palgani. Ka põetajate palk on veel tõeliselt niru. Mina oleks osaliselt nõus oma palgatõusu õdedele ja põetajatele loovutama. Eestis on puudu 3000 õde!"

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.