Haiglatel jääb ületöö eest miljoneid saamata

Kuigi lepingumahtu ületava töö tegemine on haiglatele justkui vabatahtlik tegevus, siis reaalsuses ei ole erakorralise arstiabi mitteosutamine võimalik.

Nii tehakse miljonite eurode eest tööd, millest haigekassa maksab haiglatele kinni vaid osa. Lepingumahtu kuni 5% ületav teenus makstakse välja ambulatoorses ja päevaravis koefitsiendiga 0,7 ning statsionaarses arstiabis 0,3. Sellest edasine ületöö tuleb haiglal lihtsalt kuludesse kanda.

Haiglate liidu juhi ja haigekassa nõukogu liikme Urmas Sule seisukoht on, et ületöö tegemine ei ole kuidagi haiglate huvides, aga enda kohustusi kuidagi täitmata jätta ka ei saa. “Ületöö tähendab alandatud koefitsiendiga rahastamist. Eks kõik tahaksid saada töö eest tasustatud ikkagi koefitsiendiga 1,0,” ütleb Sule.

Kuressaare haigla juht Märt Kõlli ütleb, et 2016. aastal oli nende ületöö summa koefitsiendita umbes 250 000 eurot, mida haigekassa finantseeris ligikaudu
75 000 euro ulatuses.

Seejuures moodustasid erakorraliselt hospitaliseeritud 58% hospitaliseeritute üldarvust. “Kuna erakorraliselt hospitaliseerituga seotud haigusjuht on tänu patsiendi seisundile, erakorralisele diagnoosimisvajadusele ja muudel taolistel põhjustel kallim, tekitab see olukorra, kus keskmine juhuhind kujuneb planeeritust kallimaks,” räägib Kõlli.

Pikemalt 21. märtsi paberlehest!

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.