Soome patsient saab valikuvabaduse

Soome valitsus soovib anda patsientidele käimasoleva tervishoiureformiga suurema valikuvabaduse.

Valikuvabaduse all mõeldakse patsientide õigust valida ise asutust, kust ta saab sotsiaal- ja tervishoiuteenust. Muudatuse eesmärgiks on aidata inimestel pääseda kiiremini spetsialisti vastuvõtule, kirjutas Mediuutiset.

Avaliku rahaga rahastatud sotsiaal- ja tervishoiuteenuseid saavad tulevikus pakkuda avalik-õiguslikud, era- ja kolmanda sektori ettevõtted ning organisatsioonid. Teenustasud oleksid kõigi teenusepakkujate juures ühesuurused.
Soomes käimasoleva tervishoiu- ja haldusreformi käigus liiguvad sotsiaal- ning tervishoiuteenused alates 2019. aastast maakondadesse. Maakondade ülesanne on hoolitseda, et elanikud saaksid vajalikke teenuseid ja erinevate pakkujate teenustest ning et need moodustaksid ühtselt toimiva terviku.
Teenusepakkujad saaksid patsientidele osutatud teenuste eest hüvitise maakonnast, keda omakorda rahastaks riik. Hüvitistes võetakse arvesse patsientide vajadusi mõjutavad tegurid nagu vanus ja haigused, mis tähendab, et vanemate ja haigemate eest makstakse rohkem. Kaugemates kohtades võidakse maksta veel listasu.
Valikuvabadust on plaanis käivitada etapiviisiliselt ja esimesed pilootprojektid võiksid käivituda juba tänavu. Seadus jõustuks 2019. aasta alguses ja hiljemalt peab uus süsteem käivituma kõigis maakondades 1. juulil 2019. Hambaravis hakkaks valikuvabadus kehtima 2019. aasta alguses. Eriloa alusel võib mõni maakonda saada 2021. aasta alguseni ajapikendust, kuid hiljemalt 2023. aasta alguses peab valikuvabadus siiski toimima kõigis maakondades.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.