Rootsi on hädas voodikohtade nappusega

Palatis.
Palatis.

Rootsi haiglates on voodikohtade arv viimase kahe aastakümne jooksul vähenenud peaaegu 10 000 võrra hoolimata sellest, et ülerahvastatus kummitab riigis üha enam.

Alates 1990. aastate lõpust on Rootsi elanike arv kasvanud peaaegu 13%. Kohalike omavalitsuste andmed näitavad aga, et riiklikus tervishoiusüsteemis tegutsevate haiglate ravivoodite arv on samal ajal ligi 30% vähenenud, vahendas The Local ajalehte Svenska Dagbladet.

See on mõjutanud ka tervishoiutöötajaid ja nt Uppsala ülikoolilinnas lahkus 15 protsenti meditsiiniõdedest eelmise aasta jooksul töölt. Sarnaseid suundumusi võib näha aga ka teistes Rootsi piirkondades.

"Olukorrast räägitakse nagu oleks see loodusõnnetus. See ei ole loodusõnnetus vaid võimukandjate täielik ignorants," ütles Stockholmis asuva Södersjukhuseti haigla intensiivraviarst Märit Halmin sel esmaspäeval Svenska Dagbladetile.

Vastavalt ametlikule statistikale on Rootsi haiglate voodikohtade puudus Euroopas suurim. OECD andmetel oli seal 2015. aastal 2,4 voodikohta 1000 inimese kohta, seda on vähem kui Iirimaal ja Ühendkuningriigis (2,6 voodit/1000 in). Eestis on samadel andmetel 5 voodikohta 1000 elaniku kohta. 

Sellest hoolimata ja vaatamata pikkadele ravijärjekordadele peetakse Rootsi tervishoiuteenuste kvaliteeti üldiselt ikkagi kõrgeks. Tervishoiu kvaliteedi ja kättesaadavuse indeksi (HAQ) järgi on Rootsi esimese viie parima hulgas. Andmed avaldati selle aasta alguses ajakirjas The Lancet, selles uuriti tervishoiuteenuste kvaliteeti 195 riigis. Uuringus mõõdeti suremust põhjustel, mis ei tohiks efektiivse arstiabi kättesaadavuse korral surmavad olla. 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.