Patsientide liit: andmete avaldamine peab olema eesmärgipärane

Eesti Patsientide Liit toetab põhimõtet, et patsiendi terviklik käsitlus on kvaliteetse tervishoiuteenuse osa ja tervishoiusüsteemis tuleks võimalusel vältida dubleerivaid tegevusi, kuid teeb omapoolsed ettepanekud valmiva seaduseelnõu kohta seisab Patsientide Liidu arvamuses .

Ka leiab Patsientide Liit tervishoiuteenuste korraldamise seaduse (TTKS) muutmise seaduse eelnõu väljatöötamise kavatsust (VTK) kommenteerides, et samas tuleks patsientidele tagada delikaatsetele isikuandmetele juurdepääsu laiendamisel teistele spetsialistidele (füsioterapeudid, logopeedid, tegevusterapeudid, psühholoogid, optometristid) andmete kasutamise eesmärgipärasus ja minimaalsuse põhimõte.

Patsientide liit tegi seadusemuudatuse kohta järgnevad ettepanekud:

- Ettepanek, et VTK-s oleks selgelt lahti kirjutatud, millises ulatuses erinevad spetsialistid delikaatsetele andmetele ligipääsu vajavad ning millised oleksid vajalikud andmekoosseisud. Näiteks logopeedi jaoks saaks ühe võimalusena koondada vajaliku info arsti poolt väljastatavasse saatekirja (analoogselt e-konsultatsiooniteenusega), millele spetsialistil oleks TISis juurdepääs ning õigus sellele vastata. Lisaks peaks spetsialistil olema võimalik iseseisva ambulatoorse vastuvõtu kokkuvõtte või meditsiinilise ülesvõtte edastamine TISi.

- VTK annab haigekassale ja terviseametile piiramatu ligipääsu patsientide delikaatsetele isikuandmetele. Patsientide Liit palub täpsustada erinevate eesmärkide kaupa, millises ulatuses tegelikult andmetele juurdepääsu vajatakse. Vastavad analüüsid peaksid liidu hinnangul olema läbi viidud enne VTK koostamist.

- Ettepanek, et tervishoiuteenuse osutamisel osalevad registreeritud spetsialistid oleksid avaldatud terviseameti kodulehel vastavas registris. Nimetatud spetsialistid peaksid olema teistest tervishoiutöötajatest selgelt eristatavad ja igaühe juures oleks ära toodud tema tööandjana tervishoiuteenuse osutamise tegevusloa omaja. Vastav põhimõte võimaldaks patsiendil kontrollida spetsialisti TISi andmetele juurdepääsu õiguspärasust.

- TTKSi kohaselt on patsiendil õigus keelata tervishoiuteenuse osutaja juurdepääs TISis olevatele isikuandmetele. Arste ei saa võrdsustada teiste tervishoiuteenuse osutamisel osalevate spetsialistidega. On ettepanek määrata TISi juurdepääsugrupid (arstid, füsioterapeudid, logopeedid jt), kus patsient saab soovi korral gruppide kaupa keelata juurdepääsu oma andmetele TISis. See võimaldaks vältida olukordi, kus patsient sooviks lubada oma andmetele juurdepääsu küll arstile, aga mitte teistele spetsialistidele.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.