Näo- ja lõualuukirurgid sooviavad eriala tunnustamist

Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne.

Eesti Näo- ja lõualuukirurgide Selts pöördus tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski poole ettepanekuga muuta suu-, näo- ja lõualuukirurgia eriarstide erialaks.

Suu-, näo- ja lõualuukirurgia on eriala, mis tegeleb suu-, näo- ja lõualuude regioonis pehmete ja kõvakudede haiguste ning defektide diagnostika ja kirurgilise raviga esteetilisest ja funktsionaalsest aspektist lähtuvalt.  (European Association of Oral and Maxillofacial Surgeons www.eurofaces.com). Näo- lõualuukirurgia on meditsiiniline eriala, kuhu kuulub muuhulgas ka kolju, pea- ja kaela, näo-, suuõõne ja lõualuude ning hambumuse kaasasündinud- ja omandatud haigused, ägedate ja krooniliste patoloogiate diagnostika, kirurgiline ravi ja rehabilitatsioon, traumade, süljenäärmete, hea- ja pahaloomuliste kasvajate haiguste ravi ning vanadusega seotud probleemid.

Selts juhib tähelepanu, et suu-, näo- ja lõualuukirurgiks spetsialiseerutakse pärast hambaarsti või arsti õpet viieaastase residentuuri käigus, mis vastab kirurgiliste erialade programmile. Kirurgiline tegevus ei ühti üheselt hambaravi tegevusega.  Täna ei pruugi hambaarstid tööle asuda hambaarstina vaid residentuuris omandatud teistel erialadel.

„Ravimite väljakirjutamise ja apteekidest väljastamise tingimused ja kord“ sotsiaalministeeriumi 18.02. 2001 määrus nr 30 § 2 lõige 3 kohaselt peab hambaarst märkima retseptile oma ametinimetuse, mille kohaselt saab välja kirjutada üksnes piiratud ravimeid.

„Eriarsti erialade ja erialade lisapädevuste loetelu“ sotsiaalministri 28.11. 2001 määrus nr 110 § 2 kohaselt erihambaarsti erialad on suu-, näo- ja lõualuukirurgia; ortodontia, restauratiivne hambaravi.

Suu-, näo- ja lõualuukirurgia eriala liigitamine eriarstide erialaks oleks kooskõlas Euroopas Levinud praktikaga (viited EU dokumentidele lisatud).

Mitmes Euroopa riigis nõutakse näo- ja lõualuukirurgilt kahekordset akadeemilist meditsiinilist haridust. Nii on  Eesti  suu-, näo- ja lõualuukirurgide hulgas arst, kellel on nii hambaarsti kui ka ravi osakonna lõpetamise järgne kraad (DDS, MD) ning  näo- ja lõualuukirurgia resident, kes on omandamas   teist akadeemilist  kraadi (MD kraadi)  Tartu Ülikoolis.

Selts on pöördunud antud küsimuses Terviseameti poole, ning nemad ei näe probleemi, kui eriarstiabi erialade loetelu täiendatakse vastavalt EL õigusele, residentuuri korraldusele  ja kutsekvalifikatsiooni sisule (lisatud vastuskiri Terviseametilt).

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.