Kiirabitöötajad jäävad lisapuhkepäevadest ilma

Tallinna Kiirabi juht Raul Adlas
Tallinna Kiirabi juht Raul Adlas

Tallinna Kiirabi töötajad tõstatasid hiljuti koosolekul mure, et neile ei ole võimaldatud ette nähtud lisapuhkepäevi ja avaldasid ühtlasi kartust, et haigekassa alla minnes on võimalused veel ahtamad.

Haigekassa lükkab oma vastuses selle mure ümber. "Järgmisest aastast ei konkureeri kiirabi ühegi muu teenusega oma rahastuse osas, sest on kokkulepe, et 2018. ei muutu mitte midagi, lihtsalt raha maksmise funktsioon tuleb haigekassale üle," selgitas haigekassa esindaja Liis Hinsberg.

Küll aga muutub tema sõnul alates 2019, kui järgmise aasta jooksul peab tekkima eraldi kiirabiteenuste loetelu (lisaks tervishoiuteenuste loetelule - TTL), kus siis on haigekassa metoodika kohaselt kujundatud hinnad. "Seal peaks saama arvestatud nii töötasud kui ka koolitused jms vastavalt kollektiivleppele (sh iga-aastane palgatõus)  – nii nagu meil on TTL hindadeski," lisas ta.

Lisapuhkust ei ole antud

Kiirabitöötajate küsimus oli ajendatud tervishoiutöötajatega sõlmitud kollektiivlepingust. Seal on lubatud, et töö eest on ette nähtud lisapuhkus 3-7 päeva ja see on kohustuslik, kuid töötajad ei ole aastaid saanud seda lisapuhkust. 

Töötajad küsisid hiljutisel koosolekul, kas ja millal hakkavad neile kehtima kollektiivlepingus kokkulepitud lisapuhkusepäevad?

Tallinna Kiirabi juht Raul Adlas selgitas, et aprillis kirjutati alla kollektiivleping, mis sätestas miinimumpalgad ja puhkusepäevad (28 kalendripäeva + 3-7 kalendripäeva lisapuhkust). "Käesoleva aasta eelarves ei olnud lisapuhkusepäevi ette nähtud," lisas Adlas töötajate ees. "Terviseamet teatas, et lisapuhkusepäevade andmise otsustab iga kiirabiettevõte oma sisemiste reservide arvelt. Riigil ei ole raha tervishoiutöötajate palga tõstmiseks, seda tehakse muude kiirabi tegemiste arvelt."

Seega tema sõnul lisapuhkusepäevi ei võimaldata, kuna Tallinna Kiirabil ei ole selleks riigieelarves raha ette nähtud. Kollektiivleping kehtib 2018. a lõpuni. Järgmisest aastast liigub kiirabi eelarvestamine üle haigekassale.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.