Vererõhuravimitele võiks vähem kuluda

Erki Laidmäe, haigekassa ravimite ja meditsiiniseadmete talituse juht
Erki Laidmäe, haigekassa ravimite ja meditsiiniseadmete talituse juht

Vaadates haigekassa statistikat hüpertensiooniravimite kohta tänavu esimeses kolmes kvartalis, hakkab esimesena silma nende ravimite kasutajate väga suur osakaal – kokku 279 000 inimest ehk 22% kõigist kindlustatutest, kirjutab Erki Laidmäe, haigekassa ravimite ja meditsiiniseadmete talituse juht.

Kui ravimikasutuse poolest on kõrgvererõhktõbi liidripositsioonil, siis ravikindlustuse kulude osas kaotas valdkond liidripositsiooni aastal 2009 ning viimastel aastatel on hüpertensioonile kuluvad summad pidevalt langenud. Põhjus on pidevas geneeriliste ravimite turule tulekus ja sellega kaasnevas piirhindade languses. Trendi kindlustab asjaolu, et uusi innovatiivseid ravimeid, mille eest oleks põhjust varasematest enam maksta, pole lisandunud.

Käesoleva aasta kolmes kvartalis on haigekassa tasunud hüpertensiooniravimite eest 9,5 miljonit eurot ja patsiendid on sellele summale lisanud 7,4 miljonit eurot. See teeb omaosaluse määraks suhteliselt kõrge 44%. Tasub tähele panna, et 7,4 miljonist eurost umbes poole moodustavad kulud, mis oleks välditavad, kui inimene teeks arsti ja apteekri toel apteegis mõistlikuma ravimivaliku. Seega oleks ainuüksi hüpertensiooni puhul võimalik säästa ligi neli miljonit eurot.

Et vaadelda muutusi ravimiklassides, jagame nad jälgitavuse mõttes nelja rühma: diureetikumid, beetablokkerid, Ca-antagonistid, AKE ja ARB inhibiitorid (ka koos hüdroklorotiasiidiga). Ehkki diureetikumidega kombineerimist on vererõhuravimite puhul kasutatud pikemat aega, võime lisaks vaadata kombinatsioonravimeid, mis on kasutusele võetud hiljem ja kus on omavahel kombineeritud nelja eelpool nimetatud ravimiklassi.

Viimase aasta suurim muutus on diureetikumide monopreparaatide ja Ca-antagonistide kasutajate märkimisväärne langus, vastavalt 6% ja 8% võrra (kokku umbes kuus tuhat patsienti vähem). Kuna samal ajal on üheksa tuhande inimese võrra kasvanud just muude kombinatsioonravimite kasutus, mis kõik sisaldavad ühe komponendina Ca-antagonisti ja enamasti ka diureetikumi, võib arvata, et toimub üleminek monopreparaatidelt kombinatsioonravimitele.

Hüpertensiooniga patsientide ravi ja jälgimise korraldust esmatasandil peegeldavad perearstidega kokku lepitud kvaliteediindikaatorid. Hüpertensiooni osas on hetkel jälgimisel viis indikaatorit, millest kaks on ravimispetsiifilised. Madala riskiga patsiendi korral tuleb tagada, et kord kolme aasta jooksul oleks tehtud analüüsid veresuhkru ja üldkolesterooli osas ning käidud kord aastas pereõe nõustaval vastuvõtul. Neid tegevusi on 2016. aastal jooksul tehtud kahe kolmandiku haigete puhul, mis on hea tulemus, kuid siiski 11% alla nõutud määra.

Keskmise riskiga patsientidel tuleb lisaks uurida kolesterooli fraktsioone ja määrata kreatiniin ning teha EKG. Neid tegevusi on tänavu tehtud 56% patsientidest, mis on vaid alla 2% soovitud määra. Kõrge riskiga patsientidel tuleb need tegevused teha igal aastal ja selliselt hõlmatute osakaal oli 2016. aastal 63%, mis on samuti hea saavutus.

Ravimikasutust peegeldavatest indikaatoritest on kokku lepitud (a) kõigi raskusastmetega haiged (dgn  I10-I15), kellele peab olema ordineeritud medikamentoosne ravi ja (b) kõigi raskusastmetega hüpertooniatõve haiged, kellele on 14 kuu jooksul välja kirjutatud vähemalt kuus retsepti Ca-antagonistide, beetablokkerite või AKE/ARB inhibiitorite ravimirühmast (k.a. kombinatsioonid). Alates 01.01.2018 lisatakse need ravimite indikaatorid tasustamise süsteemi.

Perearsti kvaliteedisüsteemis osalejate arv on alates 2007. aastast pidevalt suurenenud ja tulemused järjest paranenud. Kvaliteediindikaatorite süsteem aitab perearstil tervikuna analüüsida oma tegevust ning annab võimaluse võrrelda tulemusi teistega, et välja selgitada valdkonnad, mis enam arendamist vajavad ning parandada seeläbi patsientide tervisetulemeid.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.