Soome õed täidavad arsti ülesandeid

Soomes läbi viidud küsitlusest selgus, et 74% õdedest teeb vähemalt mõned korrad kuus töid, mis kuuluvad tegelikult arsti pädevusse. Küsitluse viis läbi Soome Õdede Liit ja sellele vastas enam kui 1600 liiget.

Umbes kolmandik õdedest täidab arsti ülesandeid vähemalt iga nädal ja viiendik koguni iga päev. Õdede teha on jäänud näiteks saatekirjad, raviminimekirjade värskendamine ja analüüsivastuste tõlgendamine, kirjutas Mediuutiset.

Lisaks arsti ülesannetele peavad õed tegema ka sekretäri või hooldaja tööd. Mõned õed ütlesid, et nad peavad tegema ka meditsiinist kaugele jäävaid töid, nagu lume lükkamine ja kirjade viimine.
Küsimustele vastanuist vaid 10% olid seda meelt, et nad jõuavad teha oma tööd kvaliteetselt ja tööaja piires. Suurima koormuse tekitas töö hulk ja personali nappus.

„Oleme ohtlikus ja talumatus olukorras, mis ei vii kuhugi, kui õed täidavad valesid ülesandeid. See on kõike muud kui sisuline õe töö,“ ütles õdede liidu juht Nina Hahtela küsitluse vastuseid kommenteerides.

Positiivse sõnumina selgus küsitlusest, et õed tunnevad end hinnatuna ja suur osa õdedest tunneb oma töö üle uhkust. Enamik neist on oma tööga rahul, kuigi vaid viiendik tunneb, et palk vastab nende panusele. Erialavahetust kaalub õdedest vaid 14%.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.