Kolme aastaga 21 proviisorapteeki

Apteegis.
Apteegis.

Ravimiamet peadirektori asetäitja Katrin Kiisk ütleb intervjuus, et kuigi mitmed tegevusload uutele põhiapteekidele on antud pärast 20. märtsi 2015, ei ole enamusel neist täidetud proviisoriomandi nõue.

Kui palju Eestis jaanuari alguse seisuga üldapteeke on? Kui palju neist on Tallinnas ja kui palju Tallinnasse neid veel juurde on võimalik luua?

Jaanuari alguse seisuga on Eestis 495 üldapteeki (343 põhiapteeki ja 152 haruapteeki). Tallinnas on 130 apteeki (112 põhiapteeki ja 18 haruapteeki).

Uute apteekide arvu osas ei ole geograafilisi ega demograafilisi piiranguid. Soovi korral saab iga nõuetele vastav taotleja ja sobivate ruumide olemasolul apteegi avada. Haruapteekidele siiski piirang on – haruapteek võib asuda asustusüksuses, mis ei ole linn ega vallasisene linn, haruapteek võib asuda ka linnas või vallasiseses linnas, kui seal on vähem kui 4000 elanikku.

Alates 2015. aasta märtsist tohivad uusi apteeke luua üksnes proviisorid. Kui palju ravimiamet sellest ajast kuni tänaseni uusi üldapteegi tegevuslubasid väljastanud on? Kui palju neist 2017. aastal? 

2015. aastal avati 22 põhiapteeki ja 12 haruapteeki.

Kuigi mitmed tegevusload uutele põhiapteekidele on antud pärast 20. märtsi 2015, ei ole enamusel neist täidetud n-ö proviisorimandi nõue. Seda põhjusel, et taotlused olid esitatud enne seaduse jõustumist ja neile tuli kohaldada varasemaid nõudeid. Selliseid apteeke on 21 - neist 7 juhul avati põhiapteek haruapteegi asemel (st apteekide arv ei muutunud) ning 14 juhul oli tegemist uue apteegiga. Proviisori enamusosalusele vastas 1 põhiapteek.

2016. aastal avati 11 põhiapteeki ja 4 haruapteeki. 2017. a avati 9 põhiapteeki ja 2 haruapteeki.
Seega, alates 20 märts 2015 kuni tänaseni, on avatud 21 proviisorapteeki.

Üldapteekide käive oli 2016. a 351 mln eurot. Kui palju see aastaga muutus?

Saame edastada andmed 2017. aasta kolme kvartali kohta - üldapteekide 2017. aasta kolme esimese kvartali käive oli 266 miljonit eurot. 2016. aasta sama perioodiga võrreldes on kasv 2,7%.

Millised olid 2017 kolm suurima käibega apteeki Eestis?

Saame vaid öelda, et kolme suurima käibega apteegist asuvad 2 Tallinnas ja 1 Tartus.

 

Mis põhjusel ei saa reisilaevadel apteeki avada? Näiteks Soome-Eesti-Soome suunal?

Reisilaeval apteegi avamise vastu on huvi tuntud juba mitmeid aastaid. Tänane õigusruum apteekide avamist laevadel ja praamidel ei võimalda. Ravimiseadus lähtub põhimõttest, et apteegiteenust osutatakse maapinnaga kohtkindlalt ühendatud hoonetes.

Erand on kehtestatud apteegibussi osas (RavS § 451), millist võimalust reaalselt aga ei ole rakendama asutud.

Rahvusvahelistel liinidel tuleb lisaks mereõigusele kohaldamisele lisaks mereõigusele ka nii rahvusvaheline mereõigus, kui ka territoriaalvetes kehtiv õigus (nt Soome Vabariik ei luba enda territoriaalvetes ravimeid müüa). Samuti kehtivad piirangud ravimite isiklikuks tarbeks reisile kaasavõtmisel, ravimi sisse- ja väljaveol, narkootilistele ja psühhotroopsetele ravimitele jne.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.