Soomes jätab iga 10. ravimeid välja ostmata

Uuringu kohaselt jätab veidi vähem kui viiendik soomlastest arsti poolt määratud ravimid nende kõrge hinna tõttu vahel välja ostmata.

„Enim jätavad ravimid välja ostmata need, kelle sissetulekud on väiksed ja tervis kehv,“ nentis Soome haigekassas Kela töötav farmaatsidoktor Katri Aaltonen ajalehele Mediuutiset.
Aaltonen kaitses eelmisel aastal väitekirja, milles võrdles ravimihüvitiste piisavust Soomes ja Uus-Meremaal. Uuringust selgus, et Soomes kulutavad vaesemad leibkonnad ravimitele suurema osa oma sissetulekust kui jõukad.

Aaltonen uuris Soome ravimihüvitussüsteemi mõju. Viimasel ajal on ta uuringud ka ravimite väljakirjutamist eratervishoius, töötervishoius ja avalikus sektoris.
„Oleme kontrollinud Oulust korjatud registriandmete põhjal mõningaid ravimirühmi, kus on pakkuda nii kallemaid kui ka odavamaid ravimeid. Näiteks kallimaid statiine ja ACE-inhibiitoreid määrati erasektoris ja töötervishoiuarstide poolt rohkem kui avalikus sektoris,“ ütles Aaltonen ja lisas, et miks see nii on, ta ei tea veel. „Me ei tea veel ka seda, milliste ravimitega on neil juhtudel ravi alustatud.“

Uus-Meremaa ei olnud Aaltosel võrdlusmaaks sugugi juhuslik valik. Töö algas juba 2008. aastal, kui ta veetis aasta vahetusteadlasena Uus-Meremaal. „Juhendaja Pauline Norrise rühmas oli juba varem tehtud uuringuid, kus hinnati hüvitussüsteemi toimivust ravimite kättesaadavuse vaatenurgast. Minu uurimisteema sai alguse sellest, et leidsin Soome ja Uus-Meremaa süsteemide vahel sarnasusi. Riigid ja nende turud on üsna ühesuurused ning tervishoiusüsteem on samuti sama tüüpi. Mõlemad põhinevad maksurahal ja kulud tervishoiule elaniku kohta on põhimõtteliselt sama suured. Seevastu ravimihüvituse süsteem ja ravimiturg on väga erinevad,“ rääkis Aaltonen.

Uus-Meremaal võib turul olla veel selliseid ravimeid, mida Soomes pole juba aastakümneid. Euroopa keskne süsteem toob Soome hulgaliselt ravimimüügi lubasid. Uus-Meremaal peab aga ravimifirma tegema taotluse igale ravimile eraldi, mis võib oluliselt vähendada turule tulevate ravimite hulka.

Aaltonen jätkab uurimistööd ja hakkab täpsemalt uurima soomlaste kogetud majanduslikke raskusi ravimite ostmisel. „Tahan välja uurida, kas majanduslike raskuste kogemises on toimunud muudatusi sel ajal, kui riik on säästmisvajadusest johtuvalt omavastutust suurendanud,“ ütles Aaltonen.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.