Uuring Soomes: diabeet ei saada varem pensionile

Diabeedihaiged siirduvad Soomes harvem enneaegselt pensionile kui seda haigust mitte põdevad inimesed.

Ka varakult pensionile siirdunute hulgas püsivad diabeedihaiged keskmiselt kaks aastat kauem tööturul kui need, kes diabeeti ei põe. Sellisele järeldusele jõuti Jyväskylä ülikoolis tehtud uurimuses, kus vaadeldi diabeedist ja enneaegselt pensionile siirdumisest tingitud tööaastate kadu 13 000 inimese andmeid uurides. Tulemused olid üllatavad, kirjutas Mediuutiset

Kunagi varem pole diabeedi mõju tööturule nii pika aja jooksul uuritud. Nüüd saadi seda teha Helsingi elanikkonna põhises kohortuuringus. Uurijad vaatlesid pensionile siirdumist aastatel 1971-2011. Selle aja jooksul siirdus u 63% kohordist töövõimetus-, töötus- ja eelpensionile või suri enne pensionile siirdumist. Vanaduspensionile jäi 37% sihtrühmast.

Kohordist 7,5% meestest ja 4,3% naistest leiti märge mõnest registrist diabeedi kohta. „Tuleb siiski meeles pidada, et sihtrühmas oli kindlasti ka neid, kellel oli diabeet diagnoosimata. On arvatud, et diabeeti on aladiagnoositud umbes 20-50% ulatuses. II tüüpi diabeet avastatakse sageli tervisekontrolli käigus või ka juhuleiuna,“ juhtisid uurijad tähelepanu.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.