Nova Vita sai kvaliteeditunnustuse

Nova Vita labor sai tunnustuse
Nova Vita labor sai tunnustuse

Eesti Akrediteerimiskeskus (EAK) tunnustas Nova Vita IVF laborit taas ISO15189 sertifikaadiga. Sertifikaadi standardid nõuavad, et labori tööprotsessid ja tingimused oleks jälgitavad, seadmete hooldus tagatud ja tulemused mõõdetavad.

Küsimustele vastab Nova Vita Kliiniku juhataja Karin Rosenstein.

1. Miks seda sertifikaati taotlema hakkasite?

Esmalt oli rangema kvaliteedikontrollsüsteemi juurutamine oluline meile ettevõtte siseselt, kuna kolisime uutesse ruumidesse Tammsaare Ärikeskuses ja laborisse oli tulnud tööle uusi inimesi. Esimest korda taotlesime edukalt meditsiinilabori ISO15189 sertifikaati aastal 2012. Minu enda töökogemus kahes Londoni IVF kliinikus näitas, et sealsetes laborites pöörati kvaliteedikontrollile olulisemalt suuremat tähelepanu. Ka teadlikumad patsiendid oskasid juba eelistada ISO15189 sertifikaadiga tunnustatud IVF kliinikuid.

2. Kuidas protsess kulges ja kaua kõik aega võttis?

Enne esimest akrediteerimist võttis kogu ettevalmistus aega ligikaudu aasta. Meil olid küll olemas kogenud töötajad, tööjuhendid, töövahendid ja ruumid, aga kogu protsessi kirjeldamine vastavalt meditsiinilabori standarditele on põhjalik ettevõtmine. Iga etapi kirjeldamise juures on vaja mõelda, et miks me seda nii oleme harjunud tegema ja kas seda saaks ka paremini teha. Kuna Eestis ei olnud varem ühtegi IVF laborit ISO15189 sertifikaadiga tunnustatud (ka siiani), siis oleme olnud nö teerajajad. Võtsime appi õpikud, küsisime nõu ekspertidelt ja võrdlesime ennast teiste riikide tipplaboritega.

3. Mida see muudab teie kliiniku edaspidises töös? Mis eeliseid endale sellest loodate, saate?

Eestis teostab IVF kliinikute järelvalvet ravimiamet. Meie oleme võtnud endale vabatahtlikult lisakohustuse (ka majandusliku lisakulutuse), et lisaks käib ka Eesti Akrediteerimiskeskus meie kliinikut ja laborit vähemalt kord aastas inspekteerimas. Peame tagama oma uute töötajate põhjaliku ja tõendatud väljaõppe, seadmete korrashoiu ja hoolduse, ruumide vastavuse puhtusnõuetele. Teostame laborisiseseid- ja väliseid võrdluskatseid ning vähemalt kord kahe aasta jooksul valideerime oma tööjuhiseid.

Isiklikult arvan, et korralik kvaliteedikontrollsüsteem lihtsustab oluliselt kliiniku igapäevatööd. Meil on endal täpne ülevaade meie töökeskkonnast, vahenditest ja meetoditest.

Esmalt tahame muidugi, et meie kliiniku patsiendid tunneksid ennast meie juures kindlalt ja teaksid, et anname omalt poolt alati parima, et neid aidata.

Loodame muidugi ka, et ka Eesti Haigekassa võtab edaspidi meie pingutusi arvesse, kui valitakse uusi lepingupartnereid viljatusravis. Seni ei ole Haigekassa valikukriteeriumites pööratud IVF labori kvaliteedile tähelepanu, samuti ei ole küsitud kui palju on IVF laborites väljaõppinud personali. ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) juhistes on selgelt välja toodud, et iga 150 IVF protseduuri kohta peab laboris töötama vähemalt 1 inimene. Nova Vita kliiniku IVF laboris on see nõue täidetud.

4. Mida tähendab töötajatele, kas nemadki pidid läbima eraldi väljaõppe ja andma nn eksamid? Kas selline standard kitsendab mingil määral ka personalivalikut?

Kuna Eestis ei saa ülikoolis otseselt embrüoloogiks õppida, siis peab tavaliselt kas geenitehnoloogia või molekulaarbioloogia taustaga inimene IVF laborisse tööle tulles läbima väljaõppe kohapeal. Nova Vitas tähendab see seda, et uus inimene esialgu tutvub labori tööjuhistega ja jälgib kuidas kogenud töötaja töötab. Seejärel jälgib kogenud embrüoloog omakorda pikalt uue töötaja tööd ja iga meetodi kohta on vaja eraldi vastutava töötaja kinnitust, et uus töötaja võib antud protseduuri iseseisvalt tegema hakata. Lisaks on meil hea võimalus saata uued töötajad õppima meie partnerkliinikutesse Soome. Usun, et uutel töötajatel on tänu korralikule kvaliteedikontrollsüsteemile samuti lihtsam uue töö ja vajalike nõuetega harjuda.

5. Kui sageli peab seda sertifikaati uuendama ja kas see on samasugune protsess nagu esimene kord?

Medistiinilabori ISO15189 sertifikaati peab uuendama iga viie aasta pärast, aga järelkontrolli teostatakse igal aastal. Kindlasti ei tähenda see seda, et vaatame oma süsteemi üle ainult kord aastas. Tegelikult on see pidev protsess, mis on abiks meie igapäevatöös ja aitab luua seoseid meie töötingimuste ja tulemuste vahel.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.