Kiirabitöötajad vajavad teadmisi katastroofimeditsiini alal

Hädaolukordadeks valmisoleku eesmärgil on Eestis läbi viidud ka keemia- ja kiirgusõnnetuse õppusi.
Hädaolukordadeks valmisoleku eesmärgil on Eestis läbi viidud ka keemia- ja...

Tallinna Kiirabi koolituskeskus on katastroofi ja sõjameditsiini alast koolitust teinud päris kaua, kirjutab Tallinna Kiirabi peaarst Raul Adlas.

Tallinna Kiirabi personali koolitame erinevate situatsioonide korral tegutsemiseks. Tallinna eripära on ju see, et meie teeninduspiirkonnas on kaubasadamad ja raudteed potentsiaalse kemikaalireostusega; meri ja seal sõitvad suured reisilaevad sellest tuleneva merepääste oskuste eripäraga; erinevad poliitilised ja kultuurilised põhjused massirahutusteks, kus igal pool on vaja osata kiirabil teha koostööd päästetöid või politseioperatsioone juhtiva asutusega ja võimaliku ohuga sündmusel.

Päris karastuse saime oma koostöökoolitustel õpitu kohta “pronksiöö” ajal, kus väga suur ressurss oli haaratud ja töötingimused enam kui keerulised. Hilisemad suuremad liiklusavariid ja mõned klooripihkumised on tõestanud, et metoodika ja oskused on meil tasemel.

Selgunud on, et kahe või kolme päevaga ei saa õpetada kiirabi õde olema hea juht kriisiolukorras töötavatele paljudele kiirabibrigaadidele – juhtida saab kriisi ajal ikka see, kes tegeleb juhtimisega ka “rahuajal”. Sestap olemegi loonud juba mitu aastat tagasi kiirabi välijuhi ametikoha, kes vahetuse vanemana tegeleb igapäevase taktikalise ja operatiivse juhtimisega. Nii ei teki kriisiolukorras segadust, igaüks teeb, mida oskab. Sellele vaatamata aga on kõigi kiirabitöötajate katastroofimeditsiini alane baasõpe elementaarne vajadus, mis kestab niikaua, kui kiirabi tegutseb.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.