Kliinikum liitus TriNetX-i võrgustikuga

TÜ Kliinikumi ülemarst Margus Ulst.
TÜ Kliinikumi ülemarst Margus Ulst.

Tartu Ülikooli Kliinikum liitus TriNetX-i globaalse terviseuuringu võrgustikuga ja üritab kasvatada oma kliiniliste uuringute osalust rahvusvahelisel tasandil.

TriNetX-i kiirelt kasvav koostöövõrgustik koosneb enam kui 70 tervishoiuorganisatsioonist, mis esindavad sadu üksusi 12 riigi lõikes. TriNetX on oma tervishoiuorganisatsioonidest liikmetele välja pakkunud üle 1500 kliinilise uuringu võimaluse.

"Koostöö TriNetX-iga muudab meie tohutu kliiniliste uuringute potentsiaali ja ekspertiisi nähtavamaks ning ka rahvusvaheliselt kättesaadavamaks," ütles kliinikumi ülemarst Margus Ulst. "See toob Tartusse kindlasti rohkem uuringuid meditsiini uusimatelt arengualadelt."

Võrgustiku liikmed kasutavad TriNetX-i pilvepõhist terviseuuringu platvormi, et analüüsida patsientide populatsioone ning sooritada hüpoteesidel põhinevaid analüüse reaalajas. Liikmetena saavad tervishoiuorganisatsioonid endale vastava riistvara ja tarkvara, mida kohandatakse organisatsiooni IT-taristu siseselt ning mis sageli põhineb olemasolevatel andmeressurssidel, nagu i2b2 ja Meditsiiniliste Tulemuste Vaatluslik Partnerlus (OMOP).

Teadlastel on seega ligipääs institutsioonide patsientide ebaisikustatud andmetele, mille tagab kasutajasõbralik liides ning kasvav visualiseeringute ja analüüsivariantide hulk.

Biofarmaatsia firmadele ja kliiniliste uuringute organisatsioonidele esitatakse koondvaated, kuid iga andmepunkt TriNetX võrgustikus on kokku viidav tervishoiuorganisatsioonidega, kellel on võimalus individuaalseid patsiente tuvastada. See võimaldab kliinilistel teadlastel välja arendada virtuaalseid patsiendirühmasid, mida on seejärel võimalik taasisikustada potentsiaalse kliinilise uuringu tekitamiseks.

"Peale selle, et meie partnerlus TriNetX-iga viib meid kokku rohkemate kliiniliste uuringutega, loodame, et see aitab ka edendada meie andmete kvaliteeti ning kohaldada meie kodeerimispraktikaid rahvusvaheliste standarditega," lisas Ulst.

Tartu Ülikooli Kliinikum korraldab aastas 30–40 kliinilist uuringut, kuid on võimeline tegema rohkem. 

"Oleme põnevil, et Tartu Ülikooli Kliinikum saab osaks meie võrgustikust," ütles Steve Lethbridge, EMEA asepresident TriNetX-is. "Oleme kindlad, et meie kasvav rahvusvaheline jalajälg ning seotus maailma suurimate biofarmaatsia firmadega aitab laiendada Tartu muljetavaldavat kliiniliste uuringute ekspertiisi," lisas ta.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.