Haigekassa seadus on vastu võetud

Haigekassa nõukogu seadus võeti vaatamata protestidele vastu.
Haigekassa nõukogu seadus võeti vaatamata protestidele vastu.

Haigekassa seaduse muudatus, millega vähendati haigekassa nõukogu liikmete arvu 15lt 6le võeti eile riigikogus vastu.

Riigikogu liige Monika Haukanõmm oli haigekassa seaduse vastuvõtmise vastu. "See, mis on toimunud selle eelnõu menetlemise käigus, ei ole kasulik Eestile, sellepärast, et haigekassa nõukogu on ülioluline. Haigekassa eelarve on 1/10 Eesti riigi eelarvest, ulatudes üle 1 miljardi. 
Peale eelmise nädala kõnet heideti mulle ette, et ma teen kuidagi liiga Isamaale ehk endise nimega Isamaa ja Res Publica Liidule – nad tahtsid oma muudatusega paremat, tahtsid hoopis Riigikogu võimu nõukogus ja volitusi suurendada ehk suurendada nõukogu koosseisu seitsmelt kaheksale, andes ühe täiendava koha sotsiaalkomisjonile, aga kahjuks ei tulnud välja. Juhtus nagu alati, läks hoopis kehvemaks. Seitsme liikme asemel on meil nüüd nõukogus hoopis kuus liiget. Kes välja jääb, on loomulikult Riigikogu ja opositsioon. Kellele on see kasulik? Mina ei tea. Aga Eesti demokraatiale, nn tervele mõistusele, tasakaalustatud otsustele see küll kasuks ei tule. Sest see, mis toimus eelnevate nädalate jooksul, on, võib öelda, lausa poliittehnoloogia kõrgeim klass ning seda ei saa vaadata käed rüpes pealt. Sest tervishoid ei ole see koht, kus me peaks tolereerima politikaanlust ehk hämaraid kokkuleppeid ning väljapressimisi."

Riigikogu liige Jürgen Ligi leidis, et selle eelnõu põhisisu on siiski õige ja reformierakond toetab seda. "15liikmeline haigekassa nõukogu, mis koosneb väga palju huvigruppidest, ei ole ju otsustusvõimeline ega ka piisavalt objektiivne. Aga me ei ole sellest vaimustatud, sest tõepoolest, mis siin hiljem on toimunud, on välja visatud siit Riigikogu ja opositsiooni esindaja ja see on olnud inetu. Nii et meil ei ole võetud kohustust kellelgi selle poolt hääletada, kuigi me ise, eelmine valitsus selle muudatuse algatas, on väga kummaline, et 12. tunnil tõmmatakse pidurit, topitakse enda esindajat ja kui see inetu välja näeb, siis visatakse lihtsalt välja opositsiooni esindaja. Tegelikult see sõda igasugustesse nõukogudesse kuulumise teemal on olnud ebaaus, see alavääristab ja marginaliseerib Riigikogu ja kui riigieelarvest niivõrd suur osa niivõrd tugevalt ühe sotsiaalpoliitikaga seotud raha jagatakse ilma igasuguse võimaluseta opositsiooni ja Riigikogu osaluseks, siis see lihtsalt ei kõlba. Nii et hääletame igaüks oma tunde järgi, me ei ole vaimustatud, aga me toetame nõukogu vähendamist."

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.