Laane: rahastamismudel peab muutuma

Rain Laane konverentsil "Meditsiin 2019"
Rain Laane konverentsil "Meditsiin 2019"

Haigekassa juhatuse esimees Rain Laane sõnul on oodatud lahenduste otsimine ja arutelud selle üle, kuidas tagada kõigile Eesti inimestele kaasaegse arstiabi kättesaadavus täna ja tulevikus. Tema arvates on aeg välja töötada uusi võimalusi, kuidas haigekassa teenuste osutamist rahastab ning minna üle tükipõhiselt rahastamiselt alternatiivsetele mudelitele.

Meditsiiniuudiste küsimustele vastas Haigekassa juhatuse esimees Rain Laane.

Kuidas suhtute ravikindlustuse turu avamisse erakindlustusfirmadele?

Lahenduste otsimine ja arutelud selle üle, kuidas tagada kõigile Eesti inimestele kaasaegse arstiabi kättesaadavus täna ja tulevikus on väga teretulnud.

Eestis on täna juba 25 aastat kehtinud solidaarsusel põhinev tervishoiusüsteem. Meil on 19 Haiglavõrgu Arengukava (HVA) haiglat ja ca 3000+ raviteenust pakkuvat asutust erasektorist.

Selle jaoks, et tagada ööpäevaringset ning 365 päeva aastas tervishoiuteenust, on vaja korraldada tsentraalselt kiirabiteenust, haiglate erakorralise meditsiini valvet ning vajaliku abi osutamist.

Kindlasti pakuvad turule tulnud erakindlustusfirmad inimestele täiendavaid võimalusi oma tervise kindlustamiseks. Erakindlustus on kindlasti suuteline katma lihtsamaid tervisemuresid, kuid ainult sellel põhinevat kogu tervisesüsteemi ülal pidada ei saa. Reaalses elus ei kata ka välismaal erakindlustusseltsid kõiki ülikalleid ravimeid ning meditsiiniliselt tõenduspõhine ja solidaarsusel põhinev süsteem on näidanud parimaid tulemusi.

Täna on mõningatel erialadel eratervishoius märkimisväärne teenusepakkumine ja ka haigekassa rahastus olemas, kuid ikkagi on ravile pääsemise järjekorrad, sest lihtsalt on puudus meedikutest.

Nõustume, et meil on aeg välja töötada uusi võimalusi, kuidas haigekassa teenuste osutamist rahastab ning minna üle tükipõhiselt rahastamiselt alternatiivsetele mudelitele (näiteks episoodipõhine ravi ja eelarvepõhine rahastamine).

Täna on meil solidaarne süsteem, mis tagab, et kellegi ligipääs tervishoiule ei sõltu tema sissetulekust. See printsiip peab kindlasti säilima ja eesmärgiks on kõigile Eesti inimestele kvaliteetse ja kättesaadava arstiabi võimaldamine.

Konverentsil „Meditsiin 2019“ mainisite era- ja avaliku sektori koostöövajadust. Mida konkreetselt silmas peate?

7% tervishoiuteenustest rahastame ma valikupartnerite ehk erakliinikute kaudu. Meie hinnangul peavad HVA haiglate kõrval teatud piirkondades ja erialadel olema täiendavad teenuseosutajad juba konkurentsi tagamiseks. Valikupartnerite roll on siin selge ja oluline. Turuosa tuleb jagada ning patsiendil peab säilima valikuvõimalus. Ajas võib erakliinikute roll ja teenuseosutamise mahud kasvada veelgi, esimene samm oleks see tõsta 10%-le. See kõik sõltub palju HVA haiglate ja erakliinikute tegemistest, kuidas nad oma võimekust tagavad ja teatud teenuseid arendavad ning osutavad tulevikus.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.