Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 15. mai 2019
Kuula artiklit

Personaalmeditsiin viljatusravis kannab vilja

Pärast korduvalt ebaõnnestunud embrüo siirdamisi tuvastasid Lääne-Tallinna Keskhaigla viljatusravi arstid raseduse esimesel patsiendil, kelle ravis on kasutatud Eestis loodud embrüo pesastumise geenitesti beREADY. Uus personaalmeditsiini test tuvastab naisel sobivaima päeva embrüo siirdamiseks emakasse ja suurendab tõenäosust, et viljatusravi viib oodatud raseduseni.
Valmisolekut embrüo pesastumiseks näitab 67 geeni analüüs, mille tulemusel näeb raviarst, kas tema valitud aeg on patsiendile parim või vajab ajastamist.
Foto: PantherMedia

Viljatusravikeskuse juhataja doktor Katrin Kask selgitas, et patsiendi füsioloogia ja ravimvastuse informatsiooni kasutamine on see, kuhu viljatusravi tüürib. Viljatusravi muutub täpsemaks nii naise kui ka embrüo poole pealt. Sellest tulenevalt testitakse tulevikus patsiente rohkem ja siiratakse summaarselt vähem embrüoid. Klinitsistile annab beREADY informatsiooni, mille põhjal saab patsiendile kohandada raviplaani, mis talle kõige sobivam ja rasestumise tõenäosust suurendav.

Doktor Kask täpsustas: ”Esimeses lähenemises pakume beREADY testi patsientidele, kellel on olnud korduvad ebaõnnestumised viljatusravis. On lootust, et testi tulemusel ei pruugigi patsient olla seletamatul põhjusel viljatu, vaid vajab hoopis personaalset raviskeemi. Teine grupp patsiente on need, kes soovivad viljatusravi tulemuslikkuses võimalikult kindlad olla juba alguses ning veenduda, et eesolevad protseduurid viiakse läbi talle ja embrüole kõige sobivamal ajal.”

Test tehakse embrüo siirdamisele eelnevas loomulikus või hormoon-indutseeritud tsüklis. Endomeetriumi koeproov võetakse täpselt ajal, mil arst plaaniks teha embrüo siirdamist. Endomeetriumi retseptiivsust analüüsitakse beREADY testis 67 geeni avaldumise põhjal, kus kehtib põhimõte, et "õiged geenid peavad avalduma õigel ajal.” Tulemus näitab raviarstile, kas tema valitud aeg on patsiendile parim või vajab ajastamist.

beREADY test töötati välja Tervisetehnoloogiate Arenduskeskuse (Tervise-TAK) teadlaste poolt ning valideerimine viidi läbi Soome Felicitas Mehiläinen erakliinikus. beREADY test on Eesti turul käesoleva aasta algusest. Lisaks Eesti esimesele kliinilisele rasedusele on rõõmsaid uudiseid tulnud ka Peterburist, kus sama geenitest on viljatusravi patsientidele kättesaadav.

“Meie beREADY test ei ole imevits viljatusprobleemide lahendamiseks, kuid kindlasti aitab seletada ja korrigeerida põhjuseid, miks naine ravi käigus ei rasestu. Umbes 40% meile saadetud testidest näitavad, et arsti prognoositud siirdamise aeg ei ole kõige optimaalsem. Enamus juhtudel vajab endomeetrium küpsemiseks lisaaega. Harvadel juhtudel on "parim enne” juba möödas. Need ongi patsiendid, kelle viljatusravi edukust saab test tõenäoliselt suurendada,” rääkis Tervise-TAKi Täppismeditsiini labori juhataja Kaarel Krjutškov.

Kokku siirdatakse Eestis aastas umbes 4000 embrüot ja tehakse 2800 kehavälise viljastamise tsüklit. Keskmiselt on ühe tsükli hind 1500-2500 eurot ning see on kuni 40aastastele (k.a) sotsiaalkindlustatud patsientidele tasuta. Seevastu on pesastumise testi hind umbes 300 eurot ja seda haigekassa ei hüvita.

Piisab ühest geenitestist, mis näitab naise personaalse varieeruvuse enne järgnevaid protseduure. Patsiendile annab beREADY testi näol tehtud omafinantseering kindlustunde, et embrüo(d) siirdatakse parimal võimalikul ajal.

Personaalmeditsiin viljatusravis kannab vilja
Kuula artiklit

Personaalmeditsiin viljatusravis kannab vilja

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099