Autor: Meditsiiniuudised • 8. juuli 2019

Kliimateadlased arutavad, kuidas kuumalainetega kaasnevaid liigsurmi ja tervisekahjusid vähendada

Täna, 8. juulil kohtuvad Eesti, Soome ja Rootsi kliimateadlased ja ametnikud Tallinnas seminaril „Kuumalainete tervisemõjud meie regioonis“. Nad arutlevad selle üle, kuidas tulla sagenevate kuumalainetega paremini toime, millised on nende kahjulikud tervisemõjud ja millised ennetavad meetodid on praegu Põhja-Euroopa riikides kasutusel.
Äärmuslikult kõrge, üle 30-kraadine õhutemperatuur suurendab Eestis suremust keskmiselt 18% ja vanemate kui 75aastaste inimeste seas lausa 45%.
Foto: PantherMedia

On tõsiasi, et kui kolmel järjestikusel päeval ületab temperatuur 27 °C, suureneb märgatavalt ka suremus. Tartu Ülikooli keskkonnatervishoiu dotsent Hans Orru meenutas, et 2003. aasta kuumalaine põhjustas Euroopas rohkem kui 70 000 inimese varajase surma. Kuumalaine järel ütlesid kliimateadlased, et sellised kuumalained esinevad kord tuhande aasta jooksul. Mõni päev tagasi, seega kõigest 16 aastat hiljem, registreeriti aga Prantsusmaal uus kuumarekord: 45,9 °C. Ka mitmel pool mujal Euroopas tõusis õhutemperatuur 40 °C-ni või üle selle.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708