Autor: Kadi Heinsalu • 26. september 2019

Rasvmaksa haigestunu peab vältima alkoholi

Alkohol on ülekaalulistele kahjulikum kui kõhnadele ja rasvmaksa korral on see täiesti vastunäidustatud, kirjutas Soome arstide leht Mediuutiset.
Vöökoharasvumus lisab rasvmaksa riski.
Foto: mu.ee

Vöökoharasvumuse ja alkoholi koosmõju on arvatust ohtlikum. Soome HUSi haiglapiirkonna ja tervise- ja heaoluameti THLi suure uuringu tulemusena ei leitud ühtegi turvalist alkoholikogust inimestele, kellel on rasvmaks. Ülekaalust ja vähesest liikumisest tulenev rasvmaks ehk maksa steatoos on muutunud Soomes rahvustõveks, sest vöökoharasvunutest 70-80% on rasvmaks. „Kui vöökoha ümbermõõt naisel on üle 88 cm või mehel üle 102 cm, ja kui liitub veel diabeet, kõrge vererõhk või kolesteroolitase, on väga suur tõenäosus, et sellel inimesel on ka rasvmaks,“ rääkis uuringut läbiviinud gastroenteroloogia eriarst Fredrik Åberg.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099