Autor: Aet Trisberg • 30. oktoober 2019

„Pealtnägija“ saade: kas ravikanep tuleks legaliseerida?

Kolmapäeva õhtul eetris olnud „Pealtnägija“ tõstatas vähihaige naise loo valguses küsimuse, miks on Eestis ravikanep keelatud isegi üliraskes seisus olevate haigete puhul.
45aastasel Eeval avastati ajukasvaja selle aasta juunis. Tema peres kasvab neli alaealist last.
Foto: Erakogu

Saates näidati 45aastase 4 lapse ema Eeva Tiivase lugu, kelle peast leiti juunis kasvaja. Hilisema kontrolli käigus osutus see olema glioblastoom, mis on pahaloomuline ja agressiivne ajukasvaja. Naise raviarst regionaalhaiglast Irina Kerna tõdes, et meditsiinil on tema haiguse raviks kahjuks vähe pakkuda, tervistumist juhtub nii harva, et ei saa rääkida isegi protsentides. Naine läks koos abikaasaga 19. okt USAsse, et saada ravikanepikuur, kuid ootamatult tugevnenud peavalude tõttu oli ta nädal hiljem kodus tagasi. 4. nov oli tal plaanis operatsioon regionaalhaiglas, pärast mida kaalutakse talle lühikese USA reisi jooksul teada saadud nn ravimite kokteili, kuhu kuulub ka kanepiravim, kuid mis ei ole tõenduspõhine raviskeem.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708