Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 13. märts 2020
Kuula artiklit

Medicumis saab anda omal soovil tasulisi koroonaviiruse proove

Alates tänasest, 13. märtsist alustavad Medicum ja SYNLAB koroonaviiruse tasulist testimist kooskõlas terviseametiga.
Medicumi juhatuse esimees Tõnis Allik.
Foto: Terje Lepp

Lasnamäe Medicumis saavad telefoni teel aega ette registreerides analüüsi anda ilma haigussümptomiteta inimesed, kes on saabunud reisilt mitteriskipiirkondadest või kahtlustavad nakatumist.

Samas on terviseamet olnud siiani seisukohal, et koroonaviiruse analüüsi saab edukalt teha vaid inimesele, kel on haigussümptomid juba ilmnenud – enne haigusnähtude nagu köha, palavik ja hingamisraskused tekkimist annab analüüs suure tõenäosusega valenegatiivse tulemuse.

SYNLABi Tallinna molekulaardiagnostika laboris analüüsitakse ninaneelu proovist COVID-19 haigust (Coronavirus Disease 2019) põhjustava koroonaviiruse SARS-CoV-2 olemasolu. Tegemist on WHO poolt tunnustatud ja ka terviseameti poolt kasutatava meetodiga.

“Oluline on rõhutada, et analüüside võtmise ja nende testimise võimalused on piiratud, mistõttu palume enne registreerimist vastutustundlikult hinnata, kas te võite kuuluda riskirühma. See suurendab võimalust, et me jõuame esmajärjekorras aidata neid, kes seda testi ja selle tulemust tõepoolest vajavad,” ütles Medicumi juhatuse esimees Tõnis Allik. Allik toonitas, et teenus ei ole mõeldud hingamisteede haigustunnustega inimestele, kellel palutakse juhinduda terviseameti kehtivatest soovitustest.

Inimesele on olulised koroonaviiruse testimiseks järgmised sammud:

1. Analüüsi andmiseks broneeri aeg helistades 5722 1122 või 5722 1123 (tööpäeviti kell 10-15).

2. Registreerimisel küsitleb teid tervishoiutöötaja ja broneerib proovi võtmiseks aja.

3. Proovi saab anda ainult Lasnamäe Medicumis, Punane 61, eraldi sissepääsuga isoleeritud analüüsikabinetis broneeritud ajal.

4. Proovi andmisele järgneval päeval helistab õde patsiendile, teatab analüüsi vastuse ning nõustab edasise käitumise osas. Kõikidest analüüsivastustest teavitatakse koheselt Terviseametit ning need on hiljem leitavad ka digilugu.ee keskkonnast.

„Analüüsi võtab vastava väljaõppega tervishoiutöötaja ninaneelust. Medicumis on kohaldatud analüüside võtmiseks spetsiaalne ruum eraldi sissepääsuga. Kahe teineteisele järgneva patsiendi analüüside andmise vahel puhastatakse kontaktpinnad ning kõik ooteruumi sisenejad saavad kohe ettevaatusabinõuna näomaski,“ selgitas Allik.

„Juhime tähelepanu, et SYNLAB Eesti laborites ja verevõtukohtades patsientidelt proove koroonaviiruse uuringuteks ei võeta. Soovitame ilma sümptomiteta inimestel helistada Medicumi, kus on isoleeritud proovi võtmise valmidus. Sellega soovime kaasa aidata viiruse leviku tõkestamisele Eestis,“ selgitas SYNLAB Eesti juhatuse esimees Rainar Aamisepp.

Analüüsi hind koos vastuvõtu ja nõustamisega on 81 eurot nagu on kehtestatud riiklikus tervishoiuteenuste hinnakirjas.

Medicumis saab anda omal soovil tasulisi koroonaviiruse proove
Kuula artiklit

Medicumis saab anda omal soovil tasulisi koroonaviiruse proove

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099