Meditsiiniuudised  • 26 märts 2020 11:18

Hooldekodu juht: kõik Eesti hooldekodud vajavad laustestimist

Hooldekodudes üle Eesti tuleb läbi viia kõigi elanike ja hooldajate testimine Covid-19 viiruse suhtes, sest suure tõenäosusega on ainult aja küsimus, kui haigestumised tulevad ka teistes hooldekodudes, rõhutas ettevõtte Südamekodud juht Martin Kukk.

Foto: Meeli Küttim

Saaremaa Südamekodus kinnitati eile kahel elanikul Covid-19 viiruse positiivne test. Mõlemad hooldekodu elanikud paigutati eile õhtul Kuressaare haiglasse ravile, nende seisund on stabiilne ning nad on arstide järelevalve all.

Südamekodudele kuulub kuus hooldekodu üle Eesti, kus karantiin kehtestati juba varem kui riigis tervikuna. “Testimise võimalus aga avanes meile alles sel esmaspäeval, kasutasime seda aktiivselt eriti just suure nakatunute arvuga Saaremaal,” selgitas Kukk. “Kui me ise poleks lasknud täiendavaid proove võtta igaks juhuks ka haiguse tunnusteta elanikelt, kellel oli olnud kokkupuude ühe haigusetunnusega elanikuga, poleks me ilmselt tänaseni viiruse olemasolust meie hooldekodus teadlikud.”

Kuke hinnangul tuleks praeguses olukorras üle terve Eesti testida kõikide hooldekodude elanikke ja hooldajaid. “Lisaks võiksid kõik hooldekodud, kus see on vähegi võimalik, piirata ka töötajate tulemist ja lahkumist, aga mõistan, et seda võib olla keeruline korraldada nii ruumide kitsikuse tõttu kui inimlikus mõttes,” nentis Kukk, lisades, et on hea, et hooldajad lõpuks riskirühma lisati, kuigi nagu näha, jäi see samm veidi hiljaks.

Levikutees püütakse selgust saada

Kuke kinnitusel teevad nad tihedat koostööd Terviseameti, Sotsiaalkindlustusameti ja Sotsiaalministeeriumiga, et tuvastada Saaremaa hooldekodus viiruse võimalik levik. “Anname endast parima, et viiruse levikut maksimaalselt takistada ja loodame nakatunute heale koostööle meditsiinisüsteemiga, et kõik saaksid vajadusel abi võimalikult ruttu,” ütles Kukk, lisades, et ettevõte on oma kõigis hooldekodudes rakendanud eriolukorra meetmed ning teadaolevalt teistes hooldekodudes ühtegi haigusjuhtumit hetkel pole.

Saaremaa Südamekodus toimub täna Terviseameti esindaja osalusel proovide võtmine nakatanutega kokku puutunud elanikelt ja töötajatelt ning vajalike täiendavate ohutusmeetmete rakendamine. Hooldekodu ruumid puhastatakse ning testitulemuste selgumiseni on elanike liikumine ka hooldekodu siseruumides piiratud. Hooldekodus on hetkel 40 elanikku.

Jaga lugu:
Seotud lood
MEDITSIINIUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Meditsiiniuudised igal nädalal enda postkasti.

Meditsiiniuudised.ee toetajad:

Kadi Heinsalu
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Aet Trisberg
Aet TrisbergAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0455
Violetta Riidas
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret Trull
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Karin Tamm
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Kristi Kammer
Kristi KammerMeditsiiniuudiste müügi- ja arendusjuhtTel: 507 9553