Meditsiiniuudised  • 28 märts 2020 10:17

Saaremaal realiseerus enim kardetud stsenaarium

Laupäevasel eriolukorra pressikonverentsil ütles Ester Öpik terviseametist, et seoses Saaremaa hooldekodu inimeste massilise haigestumisega kontrollitakse kõiki Eesti hoolekandeasutusi koroonaviiruse asjus.

Öpiku sõnul on 10 haiglaravil viibivat inimest juhitaval hingamisel intensiivraviosakondades. Ööpäevaga lisandunud 70 uuest positiivsest testist pea pooled tulid Saaremaal, seal on 217 haigusjuhtu ja Tallinnas-Harjumaal 220. "Saaremaal on juhtunud see, mida me kõige ohtlikumaks pidasime. Juba mõni aeg tagasi keelasime haiglate ja hooldekodude külastamise. Kuid Saaremaal oli hooldekodus ulatuslik viiruse levik, lisaks hoolealustele on nakatunud ka personal; kokku on haigus diagnoositud seal 26 inimesel," rääkis Öpik Südamekodud Saaremaa hooldekodu juhtumist.

Täna on Saaremaal ka sotsiaalminister Tanel Kiik. "Tähtis on kokku leppida tegevused, mida Saaremaal saab teha, aga kõik Südamekodus positiivse testi saanud isikud ei vaja haiglaravi, esimesed haiged hospitaliseeriti juba mõni päev tagasi, lisaks on isoleeritud viirusevabad isikud haigetest," jätkas Öpik. Hooldekodu vajab täielikku karantiini, koos personaliga. Saaremaa hooldekodude personalile eraldati tema sõnul üle 5000 maski, sest just personali kaudu saab nakatada külastuskeeluga hoolealuseid. Suurema koguse viisid sinna täna hommikul kohale terviseameti meditsiinijuhid.

Loe lisaks

"Lisaks saadame Saaremaale juurde meditsiinilist ressurssi," jätkas Öpik. Ta lisas, et on võimalik vabanevat ressurssi saarele suunata suletud erasektori tervishoiuasutustest, nii arste kui ka õdesid. Öpik kinnitas, et hoolekandeasutustes laiendatakse teste üle Eesti, ka ennetuse eesmärgil. Kõik hooldekodude töötajad peaksid nüüdsest kandma maske pidevalt. "Oluline, et hooldekodude omanikud tagaksid kõikide reeglite ja juhiste nõuetekohane täitmine," lausus Öpik.

Jaga lugu:
Seotud lood
MEDITSIINIUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Meditsiiniuudised igal nädalal enda postkasti.

Meditsiiniuudised.ee toetajad:

Kadi Heinsalu
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Aet Trisberg
Aet TrisbergAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0455
Violetta Riidas
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret Trull
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Karin Tamm
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Maarja Kõrv
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708