Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 17. aprill 2020
Kuula artiklit

Positiivset trendi varjutas tudengite pidu

Ehkki võrreldes eelmise päevaga oli reede hommikuks haiglaravil 8 inimest vähem ja ventileeritaval hingamisel umbes sama arv inimesi kui päev varem, varjutas seda uudist tudengite peolt lisandunud hulk uusi koroonapositiivseid noori, keda võib veel lisandudagi.
Terviseameti esindaja Ester Öpik
Foto: mu.ee

Juhtum, millel terviseameti Põhja regionaalosakonna juht Ester Öpik reedel valitsuse pressikonverentsil peatus, oli Tartu Ülikooli tudengitel leitud koroonahaigus. Leitud on haigus 6 inimesel, aga plaanis on teha seal ühiselamus kokku 200 testi. Ühiselamus toimus 9. aprillil 14 tudengi koosviibimine, kellest osad olid juba haigustunnustega peo ajal. "Oleme teavitanud positiivse tulemuse andnud inimesi ja pannud nad karantiini, suunanud ka nende lähikontaktsed isolatsiooni," jätkas Öpik.

Tänaseks on Tartu Kiirabi infektsioonivolinikud tema sõnul haigeid ja nende lähedasi teavitanud haiguse toimetulekuks, jagatud on enesekaitsevahendeid haiguse ärahoidmiseks. "Ei ole viiruse kõrgajal lubatud korraldada seltskondlikke koosviibimisi, haiged peavad püsima kodus. Pidude mittepidamisel on oma selge eesmärk, need noored eirasid reeglit," sõnas Öpik.

Loe lisaks
Tartu ülikooli ühiselamu 6 üliõpilase koroonaproov osutus positiivseks

Karantiini pandud tudengite jälgimise kohta kordas Öpik, et kõigi 6 haigestunud noorega on tegeldud, neid on juhendatud, nagu ka nendega kontaktseid. "Ühiselamu on meie kõrgendatud tähelepanu all, sest nad on koos elamise tõttu niikuinii suurema riskiga. Jah, me hoolitseme, et seal ei toimuks plahvatuslikku nahatumist, valvame neid head mõttes," rääkis Öpik.

Küsimusele, kes on need 200, keda lisaks tudengitele veel testima hakatakse, vastas Öpik, et arv on tulnud selliselt, et 9. aprilli peol viibis 14 inimest, neist 6 osutusid positiivseks. Esmalt testitakse 42 sama korrusel elanikku, 200 on seotud kogu ühiselamu pere testimisega. Täpselt aega ei teate, aga esmalt võetakse ette korrus. "Kaugem plaan on saavutada see, et haiged ja nende lähikontaktsed on ühel alal ja teised on nn puhtas tsoonis. Kuid neidki jälgitakse edasi," selgitas ta.

Tähelepanu ka kortermajadele

Teine teema, millel Öpik peatus, oli kortermajade teema. Ta tõdes, et koroonaviirus levib hästi pindadel, ühispindadel ja rõhutas, et kortermajades on vaja luua keskkond, mis oleks inimese tervisele ohutu. Terviseamet ei too samas aadressi täpsusega esile kohti, kus elanikud on andnud positiivse COVID-19 proovi. "Palume erilist tähelepanu pöörata trepikodade koristamisele, liftide, nuppude jm säärase puhastamisele, ukselinkide, käsipuude, kontaktpindade puhastamisele," lisas Öpik. Lifti ei soovitanud ta siseneda võõrastega, parem eelistada mööda treppe käia. Korteriühistutele soovitas ta paigaldada välisuste juurde puhastusvahendeid.

Positiivset trendi varjutas tudengite pidu
Kuula artiklit

Positiivset trendi varjutas tudengite pidu

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099