Kuula artiklit
Autor: Lagle Suurorg, Tallinna Lastehaigla kvaliteediteenistuse juhataja • 17. september 2020
Kuula artiklit

Patsiendiohutuse päev – ohutus ka tervishoiutöötajale

Tallinna Lastehaigla kvaliteediteenistuse juht Lagle Suurorg kirjutab tänase, 17. septembri, rahvusvahelise patsiendiohutuse päeva puhul selle aasta eripärast – tähelepanu all on tervishoiutöötajad.
Foto: Shutterstock

Maailma Tervishoiuassamblee võttis 25. mail 2019 vastu resolutsiooni WHA 72.6 – „Ülemaailmne tegevus patsiendiohutuse valdkonnas“ ning otsustatakse, et patsiendiohutuse päeva hakatakse tähistama iga aasta 17. septembril.

Meditsiinisüsteem ei tohi kedagi kahjustada, kuid tuhanded patsiendid maailmas kannatavad vältimatut kahju või satuvad vigastuste ohtu just raviprotsessi käigus. Maailma Tervishoiuassamblee võttis 25. mail 2019 vastu resolutsiooni, milles tunnistatakse küsimus ülemaailmseks terviseprioriteediks.

Esimene patsiendiohutuse päev läinud aastal oli suunatud valdkonna prioriteetsuse rõhutamisele. Patsiendiohutuse päev 2020 toob kokku tervishoiutöötajad, patsiendid, pered, hooldajad, kogukonnad, tervishoiuliidrid ja poliitikakujundajad, kes on pühendunud tervishoiutöötajate ja patsientide ohutusele. Tervishoiutöötajate hulka kuuluvad kõik, kes tegelevad inimeste tervise tagamise ja parandamisega. Et aasta 2020 on rahvusvaheline õdede ja ämmaemandate aasta, soovitatakse rõhutada ka õdede ja ämmaemandate rolli päeva kampaanias.

2020. aasta COVID-19 pandeemia on avalikustanud tohutuid väljakutseid, millega tervishoiutöötajad kogu maailmas silmitsi seisavad. Lisaks suurendab stressirohkes keskkonnas töötamine riske tervishoiutöötajate füüsilisele ja vaimsele tervisele ning turvalisusele, muutes nad altimaks vigadele, mis võivad põhjustada patsiendi kahjustamist.

Tervishoiutöötajate ülesanne on laiendada teadlikkust patsiendiohutuse kultuurist, mis annab patsientidele, tervishoiutöötajatele ja juhtidele võimaluse avatud suhtlemiseks ja vigadest õppimiseks, mitte süüdistamiseks.

2020. aasta üleilmse patsiendiohutuse päeva teema keskendub tervishoiutöötajate ja patsiendi ohutuse lahutamatusele, mida on kujutatud loosungis „Ohutud tervishoiutöötajad, ohutud patsiendid“, sest tervishoiutöötajate ohutus on patsiendiohutuse tagamise eeltingimus. Tervishoiutöötajate turvalisuse teemal võtke sõna siin.

PATSIENDIOHUTUSE AJALUGU TALLINNA LASTEHAIGLAS

Patsiendiohutuse teema on olnud lastehaiglas aktuaalne 2009. aastast, kümme aastat enne ülemaailmse patsiendiohutuse päeva algatamist.

• 2009. Valmis esimene patsiendiohutust käsitlev juhend “Patsiendi ohutuse käsitlemine ja raviga seotud vigade/ebasoodsate juhtumite vältimine SA Tallinna Lastehaiglas” (L. Suurorg).

• Alates 2010. Regulaarne ebasoodsate ja kõrvaljuhtumite monitoorimine ja kokkuvõtete tegemine. Algselt paberversioonis koostatud register muudeti alates 2016. aastast elektrooniliseks patsiendiohutuse infosüsteemiks (POI), eeskujuks Tartu Ülikooli Kliinikumis kasutusele võetud Soome mudel.

• 2017. Võeti vastu otsus haigete ravi käigus tekkinud tüsistuste registreerimiseks (jaanuarist 2018).

• 2015. Lastehaigla alustas esimesena patsiendiohutuse kultuuri (POK) arvamusuuringutega personali seas, mida on korratud aastatel 2017 ja 2019.

• 10.01.2020. Meditsiiniuudistes avaldati uuringu tulemused „Patsiendiohutuse kultuur Tallinna Lastehaiglas aastatel 2015–2019“ (L.Suurorg);

• August 2020. Ülevaade Tallinna Lastehaigla koroonapandeemia kogemusest haigla infolehes SÕNUMID (nr 2).

• 2020 sügis. Koostöös Tartu Ülikooli Peremeditsiini ja rahvatervishoiu instituudi meditsiiniteaduste valdkonnaga algab õendusteaduse doktoritöö materjali kogumine teemal: “Patsiendiohutusjuhtumitest teavitamine ja neile reageerimine kahes Eesti regionaalhaiglas – dokumendianalüüsi ja kvalitatiivse intervjuuga uuring".

• 07.09–08.09.2020. Infektsioonikontrollikomitee ja koolitus-teadusteenistuse laiapõhjaline koolitustsükkel patsiendiohutusest ja isikukaitsevahendite kasutamisest kogu haiglapersonalile.

• 17.09.20. Õendusjuhtide koosolek, kus käsitletakse rahvusvahelise patsiendiohutuse päeva teemat ja antakse ülevaade POI ja tüsistuste registreerimise tulemustest I poolaastal.

Patsiendiohutuse päev – ohutus ka tervishoiutöötajale
Kuula artiklit

Patsiendiohutuse päev – ohutus ka tervishoiutöötajale

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099