Autor: Meditsiiniuudised • 11. mai 2021

Bioloogiline ravi on võimalusi juurde andnud

Bioloogilise ravi poolt neuroloogias juurde antud ravivõimalustest räägib 10. juunil konverentsil "Bioloogilised ja sihtmärkravimid" neuroloog Katrin Gross-Paju.
Neuroloog Katrin Gross-Paju
Autor: mu.ee

Arstidele mõeldud teist korda toimuv konverents annab anda ülevaate Eestis kasutatavate bioloogiliste- ja sihtmärkravimite hetkeseisust ning lähitulevikust. Esimene konverents toimus 2019. aasta veebruris koostöös reumatoloogidega.

Tänavune toimub samuti koostöös Eesti Reumatoloogia Seltsiga. Teemadeks on reumatoloogia neuroloogia, dermatoloogia, gastroenteroloogia, pediaatria, onkoloogia. Tulenevalt olukorrast COVID-19 toimub sündmus kas osaliselt hotelli Olümpia konverentsikeskuses ja/või täielikult Worksupi keskkonnas veebis.

Kavaga tutvuda ja piletit osta saab siit.

Meditsiiniuudised küsis ettekandega üles astuvalt LTKH ja Astra kliiniku neuroloog Katrin Gross-Pajult, mida on uudsed bioloogilised ravimid juurde andnud migreeni ja sclerosis multiplexi ravis.

Mida on bioloogilised ravimid kaasa toonud migreeni ohjamisel, kas tulemusi võib nimetada läbimurdelisteks?

Monoklonaalsetel antikehadel põhinevad migreeniravimid on läbimurdelised mitte niivõrd seetõttu, et pärast pikki aastaid on tekkinud võimalus ka nende jaoks, kes traditsioonilisi peavaluravimeid ei talu; vaid eeskätt seetõttu, et uks uude ravimite põlvkonda on avatud. Olemas on juba mitu uut bioloogilist ravimit, mida kasutatakse nii migreeni hooravis kui ka profülaktikas.

Mis on sclerosis multiplexi ravis kõige suuremad võimalused patsientidele, kasutades uudseid, bioloogilisi ravimeid?

Sclerosis multiplexiga inimestel on tänu monoklonaalsetel antikehadel põhinevatele ravimitele nüüd oluliselt suurem ravimite valik, mis võimaldab hoopis laialdasemat individualiseeritud lähenemist ravile, see tähendab valikut ravi efektiivsuse, kasutusmugavuse ja kõrvaltoimete järgi.

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708