Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 1. juuli 2021
Kuula artiklit

Ilmselt kantakse maha kõik terviseameti külmlaos olnud ravimid

Tõenäoliselt kantakse ohutuse huvides maha kõik terviseameti külmlaos asunud vaktsiinid ja muud ravimid.
Terviseameti külmlao ruum.
Foto: Terviseamet

Terviseameti ladudes tõusis möödunud nädalal temperatuur 10 kraadi lubatust kõrgemaks, mille tõttu võis kannatada lao külmaruumides säilitatavate vaktsiinide ja ravimite kvaliteet. Temperatuuri kõikumine ei puudutanud terviseameti -20 ja -70 kraadiseid autonoomseid külmkappe. Ravimiamet ja terviseamet on seisukohal, et immuniseerimise kvaliteedi ja usalduse huvides tuleb tõenäoliselt maha kanda kogu külmlaos asunud vaktsiini- ja muude ravimite varu.

Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma sõnul arvestatakse vaktsiinide tootmisel teatava temperatuurikõikumisega, kuid enamasti toimuvad need kõrvalekalded tervishoiuteenuse osutaja juures, mitte kesklaos.

"Vaktsiinid ei muutu temperatuuritõusu tõttu inimesele ohtlikuks, vaid nende oodatav mõju väheneb. Ühekordne temperatuurikõikumine omab üldjuhul väikest mõju, kuid antud juhul ei saa me kindlad olla, et kesklaos toimunud temperatuuri kõrvalekalle jääb ainsaks ja vaktsiiniga edaspidi midagi teenuseosutajate juures ei juhtu. Kui temperatuuri kõikumine mõjutab vaktsiinide või muude ravimite kvaliteeti juba kesklaos, ei saa me tagada nende edasist tõhusust, sest uus võimalik külmaahela katkemine kahandaks nende mõju veelgi. Niisiis saame oma laost välja anda vaid neid vaktsiine ja ravimeid, mille kvaliteedis oleme täielikult kindlad," selgitas Härma.

Loe lisaks
Terviseameti külmaruumide rikke põhjustas ilmselt liig kuum ilm

Kui saab tõeks terviseameti kõige pessimistlikum prognoos, võib kogukahju ulatuda üle kolme miljoni euro. Mari-Anne Härma kinnitusel tegeletakse juhtunu uurimise kõrval esmajärjekorras vaktsiinidele ja ravimitele asenduse otsimisega.

"Esmalt tuleb leida asendus aegkriitilisematele vaktsiinidele ehk tuberkuloosi, difteeria ja teetanuse ning rotaviiruse vaktsiinidele. Tervisekassa on sõlmimas vaktsiinide tarnijatega kokkuleppeid kiirtarneteks – tuberkuloosi ja rotaviiruse vastased vaktsiinid on tootja laos olemas ja nad on kokkuleppe saavutamisel nõus need kohale toimetama juba järgmisel nädalal. Kolmas aegkriitiline vaktsiin on difteeria-teetanuse vaktsiin noorukitele ja täiskasvanutele, mille osas tervisekassa edastas tootjale palve saada neilt esimesel võimalusel ühe-kahe kuu varu," rääkis Härma.

Terviseameti külmaruumides olid riikliku immuniseerimiskava vaktsiinid lastele ja noorukitele, vaktsiinid täiskasvanutele, COVID-19 vaktsiinid, COVID-19 ravim, immuunglobuliinid ja gripivaktsiin. Külmlao temperatuuritõusu täpne põhjus on väljaselgitamisel.

Samuti peab uurimine andma vastuse, miks tõrkusid dubleeritud hoiatussüsteemid. Kuni olukorra selgumiseni muudetakse töökorraldust ja külmkambrite tööd hakkab kohapeal jälgima ööpäevaringne mehitatud valve.

Enne terviseameti teenistusliku järelevalve lõppemist ei ole ametil võimalik juhtunu uurimise osas detailsemaid kommentaare anda.

TÄIENDUS: COVID-19 vastast vaktsineerimist terviseameti külmlao juhtum ei mõjuta, sest kasutusel olevaid koroonavaktsiine hoiustatakse hulgimüüjast koostööpartneri ja tervishoiuasutuste juures. Terviseameti külmlaos riknes 68 000 doosi AstraZeneca toodetud Vaxzevria COVID-19 vastast vaktsiini, mis oli mõeldud annetamiseks teistesse riikidesse. Koroonaviiruse vastane vaktsineerimine jätkub endises mahus.

Ilmselt kantakse maha kõik terviseameti külmlaos olnud ravimid
Kuula artiklit

Ilmselt kantakse maha kõik terviseameti külmlaos olnud ravimid

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099