Autor: Meditsiiniuudised • 9. november 2021

Update 2021: endokrinoloogia uudiseid

Detsembri alguses Meditsiini Update 2021 konverentsil üles astuva endokrinoloog Kristina Isanda sõnul on aasta parim uudis tema jaoks diabeediravimite järjest laialdasem kasutamine.
Endokrinoloogia arst-resident Kristina Isand
Autor: Erakogu

Oma ettekandes 2. detsembril konverentsil Meditsiini Update 2021, mis võtab kokku endokrinoloogia uudiseid, keskendub varem Inglismaal praktiseerinud ja nüüd ITKs töötav arst-resident Isand rasvumisele ja diabeedi käsitlusele raseduse ajal. "Plaanin lisada ka meid mõjutanud COVID-19 seotud olulisemad punktid," lisas ta.

Küsimusele, mis tekitab endokrinoloogia valdkonnas enim heameelt, vastas Isand, et jätkuvalt on heameel diabeediravimite arenemise ja laialdasema kasutamise üle, nagu kord nädalas süstitavad GLP-1 agonistid, suukaudsed GLP-1 agonistid ja SGLT-2 inhibiitorid. "Liigume diabeediravimitega ainult diabeedi ravilt edasi rasvumise ja südamepuudulikkuse ravini. Saame pakkuda turvalist, moodsat ja efektiivset ravi," kinnitas Isand.

Ka Eestis areneb endokrinoloogiliste patsientide ravi ja diagnostika tormiliselt. "Oleme hiljuti avaldanud uue diabeedi ravijuhendi. Lisaks tahaksin välja tuua, et saame rasedale I tüüpi diabeedihaigele pakkuda sensoreid, et hoida terve raseduse aja vältel tema veresuhkruväärtused optimaalsed," märkis ta.

COVID-19 on mõjutanud arusaadavalt ka endokrinoloogiliste patsientide konsulteerimist ja jälgimist, aga Isanda sõnul on nende erialal on kaugvastuvõtud, videovisiidid ja e-konsultatsioonid suurepärasteks vahenditeks väga paljudel juhtudel. "Oleme õppinud oma patsientidega virtuaalselt suhtlema ja süsteem toimib hästi," märkis Isand.

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708