Kuula artiklit
Autor: Triin Tabur • 4. august 2022
Kuula artiklit

Maris Jesse: mul ei olnud kavas ministeeriumisse naasta

Sotsiaalministeeriumi endine terviseala asekantsler Maris Jesse asus juulis tagasi tööle ministeeriumisse, vastse tervise- ja tööministri Peep Petersoni nõunikuks.
Tervise- ja tööministri nõunik Maris Jesse.
Foto: Raul_Mee

Olete sotsiaalministeeriumis tagasi ministri nõunikuna. Kutsus uus minister Peep Peterson Teid enda meeskonda tööle või oli tööle asumine kavas juba enne ministrite vahetust?

Peep Peterson kutsus mind oma meeskonda nõunikuks siis, kui ta oli juba ministriks saamas. Jaatavalt vastasin talle seetõttu, et toetan Peep Petersoni väärtusi ja eesmärke – töötajate väärtustamine, solidaarsuspõhimõte ravikindlustuse alusena ning mure tervishoiu rahastamise jätkusuutlikkuse pärast ja tahe lahendusettepanekuteni jõuda.

Praeguse valitsuse aeg on väga piiratud ning pikka sisseelamisaega ministrid ei saa võtta. Enne Peep Petersoni kutset ei olnud mul kavas tagasi ministeeriumisse tööle tulla.

Kas on mingid kindlad teemad kokku lepitud, milles Te ministrit nõustama hakkate või ikkagi kogu tervishoiu valdkond?

Eelkõige on minu roll aidata tähelepanu all hoida ministri prioriteete tervisevaldkonnas ning olla kontaktiks tervisevaldkonna teemades.

Mis Teie töös aasta teises pooles kõige suurem ülesanne olema saab?

Ministri nõunikul ei ole eraldi teemasid, mida nõunik veab. Peamine töö toimub ikka ministeeriumi tervisevaldkonna osakondades koos teiste asutuste ja partneritega. Peep Peterson soovib tõstatada taas tervishoiu rahastamise jätkusuutlikkuse teema arutelud, mis vahepeal taas tagaplaanil on olnud.

Mida paremad ettevalmistused jõuame teha käesoleval aastal, seda suurem on tõenäosus et järgmise, kevadel valitava Riigikogu koosseisu ajal otsusteni jõutakse.

Küsin COVID-19 teemal. Viies laine on Eestis pead tõstmas, milline saab Eestis uue koroonaviiruspuhanguga seoses olema suurim väljakutse?

Siin jätan pikemad kommentaarid Terviseametis olevatele kriisijuhtidele ja Eesti Haigekassa inimestele, kes alates juunist vaktsineerimise korralduse täisvastutajad on. Mina ei ole viimase aasta jooksul teemas enam sama süvitsi sees olnud kui varem.

COVID-19 haiglaravi vajaduse ennetamiseks on ikka jätkuvalt kõige olulisem vanemaealiste inimeste ja teiste riskirühma kuuluvate inimeste vaktsineerimine ja tõhustusdoosid. Vaktsiinid ei pruugi kaitsta nakatumise eest, kuid nad annavad väga hea kaitse raske haigestumise vastu.

Teie hinnang: kas keskhaiglaid ühendav Tallinna Haigla peaks tulema ja kui, siis millal?

Mina pean Tallinna haiglat väga vajalikuks, nii uut ravi- ja töökeskkonda pakkuva hoonena kui ka võimalusena suurendada koostööd praegu erinevates majades töötavate inimeste vahel. Ajaliselt – mida varem, seda parem. Mul ei ole kahtlust, et 2021. ja 2022. aasta COVID-19 haiglaravi vajadusega oleksime me kergemini hakkama saanud, kuid Tallinna Haigla oleks juba olemas olnud. Kindlasti peab ka edasi mõtlema, kuidas soodustada head koostööd PERHiga.

LÜHIKE TAGASIVAADE

2008. aastast kuni 2016. aasta suveni oli Maris Jesse oli Tervise Arengu Instituudi direktor.

2016. aasta juunis kinnitas toonane tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ta (avaliku teenistuse tippjuhtide valikukomisjoni ettepanekul) terviseala asekantsleriks, ametisse asus Maris Jesse augusti alguses.

2021. aasta augusti alguses lõppes Maris Jesse ametiaeg terviseala asekantsleri ametis. Juuni lõpus teatas ta, et ei kandideeri uueks ametiajaks.

Maris Jesse: mul ei olnud kavas ministeeriumisse naasta
Kuula artiklit

Maris Jesse: mul ei olnud kavas ministeeriumisse naasta

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099