Kuula artiklit
Autor: Kadi Heinsalu • 6. oktoober 2022
Kuula artiklit

Ross: hematoloogias on olnud kiire ja innovatiivne aasta

Põhja-Eesti Regionaalhaigla onkoloogia-ja hematoloogiakliiniku hematoloogiakeskuse juhataja, hematoloog-ülemarst Mariken Ross võtab 2022. aasta siiani kokku sõnadega: innovatiivne, kiire, tulemuslik.
Hematoloog Mariken Ross
Foto: PERH

Doktor Mariken Ross esineb ettekandega hematoloogia 2022. aasta saavutustest ja uudistest konverentsil "Meditsiini Update 2022", mis toimub 1. detsembril saali- ja/või veebikonverentsina.

Mis on peamised märksõnad, mis Teie eriala 2022. aastal iseloomustavad?

Innovatiivsus, kiirus, tulemused.

Tagasi vaadates varsti lõppevale aastale, siis mis on kõige olulisem uudis Teie kui arsti jaoks sellest aastast oma valdkonnas – nii Eestis kui ka maailmas?

Geeniteraapia hemofiilia patsientidele – lõpuks ometi olemas, Euroopas registreeritud.

CAR-T ravide võidukäik jätkub, uudsest ravimeetodist saavad nüüd abi ka hulgimüeloomi patsiendid.

Loe lisaks
Perearstide tänavune peamine märksõna on endiselt koroonakriis

Kas ja kui palju on digitaalseid abivahendeid ja võimalusi teie erialal on tänavu lisandunud?

Vähe, võimalik, et ka vajadused ei ole nii suured ja osad neist on juba mõnda aega täidetud (oleme pikaajalised e-konsultatsiooni pioneerid, teeme kaugvastuvõtte, kasutame teatud diagnoosidel patsiendiäppe jne).

Kas on midagi, mida Te väga ootate oma erialal, vahest järgmisel aastal või edaspidi?

Ootame seda aega, kui saame patsiendid terveks ravida ilma tavapärast keemiaravi kasutamata.

Mis on CAR T-raku teraapia?

T-lümfotsüütide funktsioon inimese immuunsüsteemis on tunda ära ja hävitada kehale mitteomaseid rakke (sh kasvajarakke), kuid erinevatel põhjustel nad seda alati ei tee, andes kasvajarakkudele võimaluse kasvada ja levida. CAR (Chimeric antigen receptor – kimäärne antigeeni retseptor) T-raku teraapia on immuunteraapia, kus vähi vastu võitlemiseks kasutatakse kas patsiendilt endalt (autoloogne) või tervelt doonorilt (allogeenne) võetud T-lümfotsüüte. Patsiendilt kogutud T-lümfotsüütide geneetilise muundamise tulemusena hakkavad need rakud oma pinnal ekspresseerima antigeeni retseptoreid ehk CAR-e, mille tulemusena tunnevad nüüd T-rakud ära kasvajarakke ja saavad neid hävitada.

Iga patsiendi puhul programmeeritakse T-lümfotsüüdid ekspresseerima just tema kasvajale spetsiifilisi CARe, mis õpetab neid ära tundma neil esineva kasvajarakkude pinnal olevat antigeeni ja mitte tervete rakkude pinnal olevaid antigeene, säästes nii terveid kudesid. Pärast geneetilist muundamist viiakse T-rakud patsiendi organismi tagasi. Tisageenlekleutseel (Kymriah) oli üks esimestest CAR T-raku teraapial põhinevast rakuteraapiatest, mis sai 2017. aastal loa nii USA kui ka Euroopa ravimiametilt.

Kui seni oli nende patsientide ravi, kellel oli taastekkinud või ravile allumatu ehk refraktoorne äge lümfoblastleukeemia ning kellel oli haigus tagasipöördunud kahe erineva raviskeemi kasutamise järel, olnud äärmiselt keeruline, siis nüüdseks on mitmed kliinilised uuringud näidanud, et immuunteraapia aitab pikendada haigusvaba elulemust. Immuunravi on väga kiiresti arenev valdkond. Mitu käimasolevad uuringut laiendab tulevikus immuunravi kasutust veelgi ning järgnevate aastate peamine eesmärk on ilmselt selle meetodi kandumine ka soliidtuumorite ravisse, mis hõlmab geneetiliselt muundatud CAR T-rakke ning kasvaja spetsiifilisi T-rakke.

Allikas: TAI personaalmeditsiini uudiskiri, jaanuari 2021

Ross: hematoloogias on olnud kiire ja innovatiivne aasta
Kuula artiklit

Ross: hematoloogias on olnud kiire ja innovatiivne aasta

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099