Kuula artiklit
Autor: Kristiina Käit • 26. jaanuar 2023
Kuula artiklit

Soome ravisoovituse kohaselt on tüdrukute autismi raskem diagnoosida

Tüdrukutel ja naistel võib autismispektri tunnuste äratundmine olla keerulisem kui poistel – Soome tänapäevaste ravisoovituste leht Käypä hoito tõstab esile ühe tunnuse diagnostikas ja rõhutab uusi nüansse ravisoovitustes.
Autismihäiret esineb meestel sagedamini kui naistel.
Foto: Schutterstock

Tüdrukute ja naiste diagnoosimine keerulisem

Sümptomite avaldumine autismispektriga tüdrukutel ja naistel võib olla ebatüüpiline. Eelkõige võivad sotsiaalsed ja suhtlemisraskused olla leebemad kui meestel. Naistel on tavaliselt vähem piiratud korduvad huvid ja käitumine kui meestel, vahendab ravisoovituste leht Käypä hoito autismispektri häirete diagnoosimise uusi soovitusi.

Tüdrukute ja naiste autismispektri tunnuste äratundmine ja diagnoosimine võib olla keerulisem kui poistel ja meestel ning nõuab hoolikat tutvumist, vahendab Mediuutiset.

Loe lisaks
Autistist noormehe ema loob ise noortele keskuse

Uus ravisoovitus keskendub funktsionaalset võimekust takistava häire tuvastamisele, diagnostikale ja rehabilitatsioonile.

Häire diagnoosimisel on oluline multiprofessionaalne koostöö. Taastusravis on kesksel kohal piisavad igapäevased tugimeetmed ja keskkonna muutmine funktsionaalse võimekuse toetamiseks, seisab Käypä hoito pressiteates.

Taastusravis on kesksel kohal piisav toetus erinevates igapäevakeskkondades ning keskkonna muutmine autismisõbralikuks, et võimaldada osalemist ja kaasamist. Rehabilitatsiooni integreerimine igapäevakeskkonda on oluline, sest treeningsituatsiooniväliste oskuste üldistamine on autismispektri inimesele sageli väljakutseid pakkuv.

Soome ravisoovituse kohaselt on tüdrukute autismi raskem diagnoosida
Kuula artiklit

Soome ravisoovituse kohaselt on tüdrukute autismi raskem diagnoosida

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708