Autor: Margot Vent • 24. märts 2023

Uuring: Kodukemikaalid võivad kujutada tõsist ohtu laste tervisele

Ameerika Ühendriikides tehtud värske uuringu kohaselt võib kokkupuude kodudes leiduvate nn igaveste kemikaalide, PFAS-ühenditega, mõjutada laste bioloogilist arengut ja suurendada haigestumisriski.
PFAS-ühendeid kasutatakse näiteks pannide tootmises.
Foto: Shutterstock

Perfluoritud alküülühendeid ehk PFAS-ühendeid kasutatakse laialdaselt mitmesugustes kodutoodetes ja neid nimetatakse "igavesteks kemikaalideks", kuna need lagunevad aeglaselt ning kogunevad keskkonda ja inimkehasse. Ühendeid kasutatakse nende vett, mustust ja rasva hülgavate omaduste tõttu paljudes tarbekaupades (pannid, vetthülgavad tehnilised riided ja suusamäärded), aga ka leegiaeglustina osades sisustustekstiilides ning elektri- ja elektroonikatoodetes, kirjutas mtvuutiset.fi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099