Autor: Margot Vent • 29. märts 2023

Uuring: tulevikus võib ehk Alzheimerit uurida läbi silma

Ameerika Ühendriikides hiljuti tehtud uuringu käigus püüti 86 Alzheimeri tõve ja kerge kognitiivse häirega doonori silma võrkkesta ja aju koeproovide abil välja selgitada, kui varakult on võimalik näha kognitiivse languse märke.
Värske uuringu tulemuste kohaselt ilmuvad esimesed Alzheimeri tõve märgid silmadesse.
Foto: Shutterstock

Varasemate teadusuuringute käigus on uuritud, kuidas silm võiks aidata diagnoosida Alzheimeri tõbe enne sümptomite ilmnemist. "Alzheimeri tõbi algab ajus aastakümneid enne mälukaotuse esimesi sümptomeid," ütles neurodegeneratiivsete haiguste instituudi neuroloog Richard Isaacson, lisades, et kui arstid suudavad haiguse tuvastada varases staadiumis, saavad inimesed oma eluviise tervislikumaks muuta ja kontrollida muutuvaid riskitegureid, nagu kõrge vererõhk või kolesteroolitase ja diabeet, kirjutas cnn.com.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708