Autor: Violetta Riidas • 29. juuni 2023

Akromegaaliat põhjustab healoomuline kasvaja ajus

Akromegaalia on haruldane haigus, mille põhjustab liigne kasvuhormooni sisaldus veres, mis on omakorda tingitud hüpofüüsis asuvast healoomulisest kasvajast.
Foto: Shutterstock

Akromegaaliat põhjustab tavaliselt mittevähkkasvaja hüpofüüsis. Kasvaja toodab liiga palju kasvuhormooni ja sunnib keha tootma liigselt insuliinitaolist kasvufaktorit-1 (IGF-1). Kasvu soodustavate hormoonide ülekülluse tõttu võivad akromegaaliat põdeval inimesel olla suured käed ja jalad, paksud huuled, jämedad näojooned, väljaulatuv otsmik ja lõualuu ning laiali paiknevad hambad. Lisaks soodustab akromegaalia mitmete haigusseisundite, sealhulgas diabeedi, hüpertensiooni, südamehaiguste ja uneapnoe teket.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099