Autor: Meditsiiniuudised • 11. august 2023

Uuring: Prootonpumba inhibiitorite pikaajaline kasutamine seostub suurema dementsuse riskiga

Kui varasemalt on igapäevaselt kõrvetiste ja refluksi raviks võetavaid prootonpumba inhibiitoreid (PPI) seostatud suurema neerupuudulikkuse, insuldi ja varajase surma riskiga, siis värske uuring viitab ka nende seosele dementsuse riski kasvuga.
Prootonpumba inhibiitoreid kasutatakse kõrvetiste ja refluksi vaevuste leevendamiseks.
Foto: Shutterstock

Kolmapäeval ajakirjas Neurology avaldatud uuringu kohaselt oli 45aastastel ja vanematel inimestel, kes võtsid inhibiitoreid üle nelja aasta, 33% suurem risk dementsuse tekkeks kui inimestel, kes neid ravimeid ei tarvitanud, vahendab CNN.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099