Autor: Margot Vent • 18. august 2023

Õhusaaste võib antibiootikumiresistentsust süvendada

Äsja ajakirjas The Lancet Planetary Health avaldatud ülemaailmsest analüüsisist ilmnes, et õhus esinevad tahked peenosakesed (PM2,5) sisaldavad elemente, mis muudavad antibiootikumid vähem tõhusaks ja võivad sissehingamisel hingamisprobleeme hullemaks muuta.
Ülemaailmsest analüüsisist ilmnes, et õhus esinevad tahked peenosakesed (PM2,5) sisaldavad elemente, mis muudavad antibiootikumid vähem tõhusaks.
Foto: Shutterstock

Teadlased kogusid aastail 2000–2018 andmeid 116 riigist ja paljude võimalike tegurite, nagu õhusaaste, antibiootikumide kasutamise, kanalisatsiooniteenuste, majandustingimuste, tervishoiukulude, rahvastiku suuruse, haridustaseme, kliima ning geograafilise piirkonna osas. Uuriti üheksat eri tüüpi kahjulikku mikroobi ja 43 eri antibiootikumi resistentsust ning leiti ajas tugevnevaid seoseid saaste ja antibiootikumiresistentsuse vahel, vahendas MedicalNewsToday.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708