Autor: Kadi Heinsalu • 22. september 2023

Uuring: Naiskirurgide patsientidel on vähem tüsistusi kui meeskirurgide omadel

Värskes uuringus, kus osales 700 naiskirurgi ja 2306 meeskirurgi, selgus, et naiskirurgide ravitavatel patsientidel esineb vähem operatsioonijärgseid tüsistusi. Nende patsiendid vajasid ka vähem järelhooldust.
Naiskirurg pärast lõikust.
Foto: Shutterstock

Ajakirjas JAMA Surgery augusti alguses avaldatud uuringus leiti, et naiskirurgide opereeritud patsientidel esines väiksema tõenäosusega tüsistusi, sealhulgas surma, vahendab Mediuutiset. Analüüsiti Kanadas Ontarios aastatel 2007–19 opereeritud enam kui 1,2 miljoni patsiendi tulemusi. Neid opereeriti enamasti kas südame-veresoonkonna või ajuga juhtunud sündmuste tõttu. Aasta pärast operatsiooni tekkisid sellega seotud tüsistused 20,7 protsendil naiskirurgide ja 25 protsendil meeskolleegide patsientidest. Viimaste poolt ravitud patsientidel oli aasta pärast operatsiooni 25 protsenti suurem tõenäosus surra kui naiskirurgide omadel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099