Kuula artiklit
Autor: Kadi Heinsalu • 28. september 2023
Kuula artiklit

Mida arvavad 31 juhti meditsiiniseadmete turu olukorrast Eestis praegu?

Äripäev koostas raporti meditsiiniseadmete müügi- ja tootjate majandustulemustest ja küsis juurde ka 31 juhilt olukorrakirjeldust hetkeseisust. Juhtide üldine hinnang sektori seisundile oli 5,8 palli 10 palli süsteemis.
Meedik meditsiiniseadmega.
Foto: Shutterstock

Võrreldes pool aastat tagasi läbi viidud juhtide küsitlusega, on juhide hinnang kahanenud 0,4 palli. Selle sektori sõltuvus toote-teenuse lõpp-tarbijast on suhteliselt väiksem, suhteliselt rohkem sõltutakse avalikest vahenditest ja pikaajalistest lepingutest. Seepärast jõuavad majanduslikud mõjud sellesse sektorisse viitajaga ja pigem läbi avaliku sektori kärbete, kirjutab Infopank. Täpsemalt saab raporti edetabelitega, kus on eraldi ülevaated seadmemüüjatest ja -tootjatest koos ettevõtete nimedega, töötajate keskmise palgaga jms - tutvuda SIIT. Konkurentsiraport on tasuline.

Raporti juurde kuulub ka uudislint sektori uudistest mu.ee-s ja väike intervjuu AB Medical Groupi ühe juhi Marko Kallega.

Küsimus: Mis muutub Teie ettevõttes järgmise kuue kuu jooksul? Skaala: 1-kahaneb kiiresti; 2-kahaneb; 3-püsib; 4-kasvab. Punased tulbad näitavad äsja läbi viidud küsitluse tulemusi, sinised pool aastat tagasi läbi viidud küsitluse tulemusi.

Ülevaade sektori juhtide ennustusest lähituleviku kohta 2022 ja 2023.

Eelmise küsitlusega võrreldes on oluliselt aeglustunud toote-teenuse hinna ja müügitulu kasvuprognoos. Seejuures prognoosivad juhid toote-teenuse hinnale veidi kiiremat kasvu kui müügitulule, millest omakorda võib järeldada, et müügimaht veidi kahaneb. Müügitulu ja toote-teenuse hinna sarnane kasvuprognoos viitab ka, et sisendhindade kasv on suudetud üsna edukalt toote lõpp-hinda edasi kanda.

Juba suhteliselt aeglasemat kasvu prognoositakse töötajate arvule, kuid see praegune kasvuprognoos ületab pool aastat tagasi tehtud kasvuprognoosi. Ilmselt seab siin palgasurve täiendava tööjõu värbamisele oma piirid ning ettevõtted peavad otsima efektiivistamisvõimalusi.

Investeeringutele prognoosivad juhid samuti kasvu, mis võrreldes keskmise palga, toote-teenuse hinna ja müügituluga on küll väiksem, ent ületab pool aastat tagasi tehtud kasvuprognoosi.

Kasumilikkusele prognoosivad juhid väga väikest kasvu, seda võiks pigem pidada eesmärgiks hoida kasumlikkust senisel tasemel. Pool aasta tagasi prognoositi sellele näitajale suhteliselt kiiret kasvu. Ent kasumlikkus on tihti see, mille ootusi kärbitakse, et vastata palgasurvele ning teha investeeringuid.

Mida arvavad 31 juhti meditsiiniseadmete turu olukorrast Eestis praegu?
Kuula artiklit

Mida arvavad 31 juhti meditsiiniseadmete turu olukorrast Eestis praegu?

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099