Autor: Kristiina Käit • 18. oktoober 2023

Naisel katsetatud biooniline käsi parandas tema elu märgatavalt

Küünarnukist allapoole jääva käeosa kaotanud naine sai endale bioonilise käe, mis parandas tema elukvaliteeti märgatavalt – ta saab nüüd teha erinevaid toiminguid, fantoomvalud on vähenenud ja uni paranenud.
Fotol: Bioonilise käega naine.
Foto: Shutterstock

Fantoomvalu on amputeeritud jäsemetega inimeste tavaline probleem, samuti esineb see isegi tavalise proteesi korral. Uue uuringu käigus sai üks rootsi naine märkimisväärset leevendust fantoomvalust. Tal on nüüd toimiv biooniline proteeskäsi, mis tunneb mõningaid aistinguid ja aitab tal teha umbes 80% sellest, mida ta varem kahe käega tegi, kirjutab CNN.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099