Kuula artiklit
Autor: Raimo Ülavere • 13. november 2023
Kuula artiklit

Mis on mentaalne tugevus ja kuidas seda arendada?

Elus ei ole võimalik vältida pingeid ja raskusi, sest küsimus ei ole selles, kas pinge tuleb, vaid millal see tuleb. Igaüks meist puutub kokku olukordadega, kus peab langetama rasked otsused ja taluma pinget.
Raimo Ülavere

See on osa inimese elust ning sellest ei pääse. Küsimus seisneb pigem selles, kuidas me nende pingetega toime tuleme ja kuidas saame arendada oma mentaalset tugevust, et nendest olukordadest edukalt väljuda.

Mentaalne tugevus on inimese võimekus teha pingeolukorras mõistlikke otsuseid ja kontrollida oma emotsioone. See ei tähenda emotsioonide allasurumist vaid pigem nende teadlikku juhtimist ja mõistmist. Oluline on teada, et meie enda tegevustest ja valikutest sõltub palju ning mitte jääda ohvri rolli. Samuti on oluline seada endale selged eesmärgid ja olla valmis panustama ning pingutama nende saavutamiseks. Riskide võtmine ja pidev õppimine on samuti olulised oskused mentaalse tugevuse arendamisel. Kõige selle aluseks on enesekindlus ja usk enda võimetesse, ilma et laseksime teiste arvamustel end kõigutada.

Kuid kuidas me teame, kas meil on vaja oma mentaalset tugevust arendada? Üks märk võib olla see, kui leiame end pingesituatsioonides, millega on raske toime tulla või teeme emotsionaalseid otsuseid, mida hiljem kahetseme. Sellised hetked peaksid toimima äratuskellana, et meil on võimalus end selles osas paremaks muuta.

Mentaalse tugevuse vastandiks võiks arvata, et on mentaalne nõrkus, kuid mentaalset nõrkust pole olemas. Selle asemel saame rääkida mentaalsest tundlikkusest, mis viitab emotsionaalsele tundlikkusele ning reageeritakse sügavamalt ja raskemalt tagasilöökidele ning on rohkem seotud teiste inimestega. Kuid kõigil on võimalik oma mentaalset tugevust arendada, kui selleks on vähegi soovi.

Siin on mõned nõuanded, kuidas oma mentaalset tugevust parendada:

1.Olles emotsionaalselt paremas tasakaalus, on lihtsam pingeolukordades paremini hakkama. Selleks võiksid baastingimused olla täidetud: piisavalt liikuda, küllaldaselt puhkust ja tasakaalustatud toituda. Vältida tuleb liigset koormust ja hoida fookus maksimum 2-3 olulisel asjal.

2.Mentaalse tugevuse oluline osa on ette mõtlemine, erinevateks olukordadeks valmistumine ja tegevusplaani koostamine. See võib esmapilgul tunduda kui tuim tegevus, kuid on võtmetähtsusega edukaks navigeerimiseks keerulistes olukordades. Mõtlemine on tore, tegutsemine veel parem, kuid kõige parem on mõtestatult tegutsemine.

3.Ära lase teistel kergesti oma emotsionaalset seisundit mõjutada. Mentaalne tugevus tähendab võimet teha mõistlikke otsuseid pingeolukorras.

Mentaalselt tugevad inimesed kogevad sagedamini õnnehetki. See võib tulla sellest, et on vähem kahetsemist, suudetakse emotsionaalseid kukkumisi paremini kontrollida ja liigutakse enda valitud rajal, mitte teiste soovitud rajal. Nad elavad oma valitud teel ja tunnevad suuremat rahulolu oma eluga. Lõppude lõpuks seisneb elu mõte mitte õnne saavutamises, vaid elamises nii hästi, kui suudame.

Selleks, et olla mentaalselt tugev, ära sea endale liiga suuri ootusi ja naudi teekonda, sest just see toob õnnehetki. Maailmas pole kergeid ja raskeid valikuid vaid on õiged valikud. Tegele teadlikult olukordadega, kus kaasneb pinget, sest nende kaudu saab end arendada. Pingeteks tuleb valmistuda, sest kui neid vältida ja eirata, võivad need lõpuks muutuda suureks ja väga valusaks. Seega, ära karda pinget, vaid otsi seda ja püüa sellega paremini toime tulla. Piisavalt hea on parem kui perfektne.

Raimo Üleverel on tulemas Mentaalse tugevuse praktikumi koolitus >

Mis on mentaalne tugevus ja kuidas seda arendada?
Kuula artiklit

Mis on mentaalne tugevus ja kuidas seda arendada?

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099