Autor: Meditsiiiniuudised • 14. november 2023

Uuring: Sidekoerakud mõjutavad veresoonte väärarengute kasvu

Värske Ida-Soome ülikoolis tehtud uuring näitas sidekoerakkude keskset tähtsust veresoonte väärarengute kasvu mõjutava tegurina. Uut teavet saab kasutada veresoonte anomaaliate uute ravimeetodite väljatöötamisel.
Kapillaari väärareng.
Foto: Shutterstock

Veresoone endoteeli rakkude mutatsioonidest alguse saavad vaskulaarsed väärarengud võivad esineda kõigis kudedes, näiteks nahas, nahaaluskoes või skeletilihastes. Dotsent Johanna Laakkose uurimisrühma tehtud uuringu käigus leiti, et toimeaine afatiniib võib vähendada veresoonte väärarengute kasvu. Uuring näitas esmakordselt ka seda, et ravimiravi suunamine nii endoteeli rakkudele kui ka fibroblastidele soodustab defektsete veresoonte paranemist, kirjutas mediuutiset.fi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708