Autor: Meditsiiniuudised • 16. november 2023

Uuring: Teelusikatäiest soolast loobumine mõjub sarnaselt vererõhuravimile

Ameerika Ühendriikides tehtud uuring näitas Northwesterni ülikooli Feinbergi meditsiinikooli ennetava meditsiini professori Norrina Allen kinnitusel esmakordselt, et igapäevane teelusikatäiest soolast loobumine mõjub sarnaselt vererõhuravimile.
Ameerikas soovitatakse päevas tarbida maksimaalselt 2,3 grammi soola.
Foto: Shutterstock

Möödunud laupäeval ajakirjas JAMA avaldatud uuringu käigus määrati 213 inimesele vanuses 50–75 nädal kas kõrge või madala soolasisaldusega dieet, selle lõppedes dieete vahetati. Tulemused näitasid, et võrreldes kõrge soolasisaldusega dieediga langes vererõhk madala soolasisaldusega dieedi puhul 8 mm/Hg ja võrreldes tavapärase toitumisega u 6 mm/Hg, mis on umbes sama efekt, mille annab vererõhuravim. Soolasisalduse vähendamine alandas 70-75% inimeste vererõhku hoolimata sellest, kas nad võtsid hüpertensiooniravimit või mitte, vahendas CNN.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708