Autor: Meditsiiniuudised • 27. november 2023

Uuring leidis lisatõendeid ülitöödeldud toidu ja vähi vahelistele seostele

Ühendkuningriigis ja kümnes teises Euroopa riigis tehtud uuringus seostati tavalisest suurema koguse ülitöödeldud toidu söömist suurema riskiga haigestuda suu-, kurgu- ja söögitoruvähki.
Ülitöödeldud toit sisaldab näiteks säilitusaineid, kunstlikke värvaineid ja liigset suhkrut.
Foto: Shutterstock

Ajakirjas European Journal of Nutrition ilmunud uuringu käigus analüüsiti 1992.-1999. aastail 450 111 täiskasvanu toitumise ja elustiili andmeid, sealhulgas ülitöödeldud toidu tarbimist. Ilmnes, et inimestel, kes tarbisid teistest uuringus osalenuist 10% rohkem ülitöödeldud toite, oli 23% suurem risk haigestuda pea- ja kaelapiirkonna vähki ning 24% suurem risk söögitoru adenokartsinoomi tekkeks, vahendas CNN.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099