Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 22. detsember 2023
Kuula artiklit

Ilmus ravimiameti raamat viimase kahe kümnendi apteegistatistikast Eestis

Neljapäeval ilmus ravimiameti raamat "20 aastat apteegistatistikat Eestis", mis annab ülevaate viimase kahe kümnendi suundumustest üld-, haigla- ja veterinaarapteekides Eestis.
Fotol: Raamatu "20 aastat apteegistatistikat Eestis" koostajad ja toimetajad, (vasakult) Janne Sepp ning Marju Sammul.
Foto: Ravimiamet

Ravimiamet on kogunud ja analüüsinud andmeid ravimitarbimise suundumuste kohta juba kolmkümmend aastat. Ravimistatistika osana on apteegistatistikal samuti väga oluline roll ning järjepidevad andmed apteekide tegevuse kohta on Ravimiametil alates 2003. aastast, teatas ravimiamet.

Kahekümne aasta andmed sisaldavad palju olulist infot apteekide tegevuse kohta pika võrreldava ajajoonena. Sealhulgas leiab neist vajalikku teadmist ja taustainfot, mida Eestis mujal ei ole – käsimüügiravimite käibe andmed, veterinaarretseptide andmed, info ravimite apteegis valmistamise kohta ja palju muud.

„Apteegistatistika koostamise alustala on kvaliteetsed ja täielikud apteekide kvartaalselt esitatavad aruanded. 21. sajandi esimese kümnendi lõpus olid apteekrid täiesti omaks võtnud teadmise, et iga kvartali lõpus on vaja ravimiametile aruanne esitada.

Kõige kiiremad apteekrid saadavad siiani aruande juba esimesel kvartali lõpule järgneval päeval, isegi siis, kui kalendris on kirjas Pühapäev. 1. jaanuar. Uusaasta,“ rääkis raamatu koostaja ja ravimiameti spetsialist Marju Sammul, kes on viimased 16 aastat tegelenud ravimiameti statistikabüroos apteegistatistika andmete kogumise, analüüsi ja tulemuste avaldamisega.

Lisaks statistikale leiab raamatust erinevate autorite kirjatöid, kus tuleb juttu nii haiglaapteekide rollist tervishoiusektoris, proviisorite haridusest ja ravimiteadusest kui ka apteegiteenuse kvaliteedist ning selle hindamisest.

Raamatu koostasid ja toimetasid Ravimiameti statistikabüroo spetsialistid Marju Sammul ning Janne Sepp.

Ravimiamet tänab kõiki raamatu kaasautoreid – Ly Rootslane, Liis Prii, Maarja-Liisa Sulg, Kreet Solnask, Kersti Teder, Karin Kogermann, Kristiina Vels, Janne Tamm, Külli Teder, ning keeletoimetajaid Anu Rooseniitu ja Carmen Katariina Sikku.

Samuti tänab ravimiamet endiseid ja praeguseid kolleege, kes on ravimiameti algusaastatest apteegistatistikaga tegelenud – esialgu apteegiosakonnas Kaidi Sarv ja Ivika Leik, seejärel loodud statistikabüroos Ly Rootslane, Reeli Sirotkina, Aivi Themas, Merje Veeberg, Marju Sammul, Ott Laius, Janne Sepp ja Katrin Kurvits.

E-raamatuga saab tutvuda siin.

Ilmus ravimiameti raamat viimase kahe kümnendi apteegistatistikast Eestis
Kuula artiklit

Ilmus ravimiameti raamat viimase kahe kümnendi apteegistatistikast Eestis

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099