Autor: Meditsiiniuudised • 8. veebruar 2024

UURING: Plastikusse pakitud toidu söömine võib põhjustada enneaegse sünnituse

Teisipäeval ajakirjas Lancet Planetary Health avaldatud uuringu kohaselt võivad tõusuteel olevate enneaegsete sünnituste taga olla sünteetilised kemikaalid – ftalaadid – mida leidub läbipaistvates toidupakendites ja hügieenitoodetes.
Muuhulgas tuleks vältida plastanumasse pandud toidu ja joogi mikrolaineahjus soojendamist ja plastnõude nõudepesumasinas pesemist.
Foto: Shutterstock

Uuringu juhtiva autori, NYU Langone meditsiinikeskuse doktori Leonardo Trasande sõnul on uuringud näidanud, et suurim seos enneaegse sünnitusega on tingitud toidupakendites leiduvast ftalaadist nimega Di(2-etüülheksüül)ftalaat või DEHP ning nende uuringust ilmnes, et DEHP ja kolm sarnast kemikaali võisid 2018. aastal põhjustada 5–10% kõigist enneaegsetest sünnitustest,“ vahendas CNN.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099